2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024 - 1:37
No menu items!

Acuzații grave la adresa primarului din Câmpina. Localnicii resping vehement un proiect al edilului: „Nu are nicio utilitate. Miza financiară e uriașă”

spot_img

Primarul din Câmpina, Alin Moldoveanu, vrea să construiască un pasaj subteran chiar în centrul oraşului, însă cetăţenii resping total acest proiect. Oamenii spun că în loc să fluidizeze traficul, pasajul le  va crea doar probleme. Mai mult, oamenii au de partea lor specialiști și consilieri locali din toate partidele care formulează acuzații grave la adresa edilului. 

Municipiul Câmpina NU ARE NEVOIE de un pasaj subteran. Aceasta este concluzia la care au ajuns cetăţenii oraşului, care se opun proiectului iniţiat de primar, relatează  phonline.ro. 

Adrian Ioan Pițigoi, președinte PMP Câmpina: „În Câmpina sunt alte priorități pe care administrația Dobre ‐ Moldoveanu trebuie să le rezolve“

„La consultarea publică din 30 mai 2022 am susținut faptul că un PUZ în zona centrală este necesar, dar includerea unui pasaj subteran generează mai multe întrebări (de natura juridică, tehnică, socială, economică, dar și financiară), la care administrația Moldoveanu trebuie să răspundă public, oferind soluții reale și termene de realizare.

În primul rând, nu sunt de acord cu includerea pasajului in PUZ,deoarece suntem in luna septembrie și nu avem din partea administrației locale răspunsuri la întrebările anterior menționate. În al doilea rând, nu sunt de acord, întrucât în Câmpina sunt alte priorități pe care administrația Dobre‐Moldoveanu trebuie să le rezolve, dintre care amintesc numai câteva:

-anveloparea tuturor blocurilor din Câmpina și dotarea acestora cu panouri fotovoltaice care să aducă beneficiu real și imediat prin scăderea costurilor la gaze și energie electrică
‐ asfaltarea tuturor străzilor cu probleme: Voila, Orizontului, Muscelului, Câmpineanu etc.
‐ rezolvarea problemelor generate de alunecările de teren de pe străzile: Plevnei, Carol I, Pictor N. Grigorescu”, este de părere preşedintele PMP Câmpina.

Dan Ioan Mușat, Președinte PSD Câmpina: „Administrația locală continuă să ignore vocea cetățenilor

Nici preşedintele PSD Câmpina nu este de acord cu realizarea unui pasaj în oraş. Acesta acuză actuala administraţie locală nu face decât să ignore în continuare vocea cetăţenilor.

„O administrație eficientă este aceea care are permanent în vedere nevoile cetățenilor și ține cont de voința acestora. Din păcate, observăm că în loc să rezolve problemele urgente ce sunt reclamate de către cetățeni, actuala administrație are o agendă proprie, agendă în care problemele câmpinenilor nu se regăsesc. Deși opinia majorității este nefavorabilă realizării pasajului, așa cum rezultă și din sondajul de opinie realizat de către CURS la nivelul municipiului Câmpina, din păcate, administrația locală continuă să ignore vocea cetățenilor”.

Cezar Gram, Consilier local Partidul Verde: Pasajul reprezintă o foarte importantă miză financiară pentru cei care îl propun în mod obsesiv spre aprobare și implementare“

„Dragi câmpineni, este important ca atunci când luăm decizii, să ne informăm complet și din surse sigure, astfel încât să ne asigurăm asupra rezultatelor generate de către acestea. Ca urmare a documentării făcute și corelând cu intențiile la vedere ale administrației actuale, vă spun cu toată convingerea: pasajul ce se vrea a se construi în orașul nostru nu are utilitate pentru locuitorii Municipiului Câmpina, nu este calibrat pe arhitectura și configurația orașului, reprezintă totuși o foarte importantă miză financiară pentru cei care îl propun în mod obsesiv spre aprobare și implementare.

Vă asigur că îi voi demasca la momentul oportun pe toți cei care sunt implicați în toate aceste demersuri controversate. Demonstrând neputința în a realiza proiecte viabile și performante până la acest moment pentru câmpineni, primarul Alin Moldoveanu încearcă cu disperare să salveze aparențele și să ne impună o investiție care nu are corespondent cu nevoile actuale și cerințele cetățenilor, demarând un întreg aparat de manipulare și dezinformare, ignorând voința și opinia publică exprimată explicit de către aceștia.

Stimați câmpineni, haideți să dezvoltăm orașul în mod inteligent, prin atragerea de fonduri europene și implementarea de proiecte demne de un smart city, previzionate cu responsabilitate pentru generațiile de mâine și în acord cu opinia și nevoile majorității locuitorilor acestui extraordinar municipiu”, este de părere consilierul Partidului Verde.

Marian Nistor, Președinte PNL Câmpina – „Indiferent de cartierul în care locuiți, acest PUZ vă va afecta!“

Preşedintele PNL Câmpina susţie că locuitorii municipiului vor fi afectați de acest PUZ, precizând că este nevoie de o prioritizare a investiţiilor. Acesta este de părere că pasajul subteran nu rezolva problema traficului, ci doar va crea probleme.

„Toți locuitorii municipiului vor fi afectați de acest PUZ! Este nevoie de o prioritizare a investițiilor în Câmpina. Nu consider că pasajul subteran este necesar în acest moment. Studiind cu atenție Planul Urbanistic Zonal (PUZ) nu văd niciun avantaj real pentru oraș. Se spune că pasajul subteran va fluidiza traficul, dar personal cred ca va crea probleme, limitând accesul la drumuri și zone circulate. Care este utilitatea acestuia? Sunt alte lucruri mult mai importante, alte investiții care ar trebui realizate.

Propun o serie de investiții benefice pentru traficul rutier din Câmpina, după cum urmează:

‐ Centura ocolitoare a municipiului ‐ traficul greu nu mai intră prin localitate;
‐ străzi precum Voila, Calea Doftanei, Ecaterina Teodoroiu și Orizontului vor fi protejate de distrugerea cauzata de vehiculele de mare tonaj; ‐ dispare disconfortul creat locuitorilor din zona străzilor enumerate mai sus;
‐ șoferii care doresc să ajungă în localitățile Brebu, Telega, Valea Doftanei și Șotrile nu vor mai tranzita centrul municipiului nostru;
‐ Sens giratoriu la intersecția străzilor Plevnei și Grigore Nicolae (Pod Poiana – Terenuri Fibec) cu bretele de acces spre/ dinspre DN1 ‐ șoferii care vin pe DN1 dinspre Ploiești și vor să meargă către localitățile Poiana Câmpina, Provița de Jos, Provița de Sus și Drăgăneasa nu vor mai tranzita Câmpina; ‐ acces direct la DN1 spre sensul de mers Ploiești – Brașov;
Parcare subterană/ supraetajată în zona din spatele Pieței ‐ se vor crea aproximativ 200 de noi locuri de parcare, contribuind astfel la descongestionarea zonei;
‐ Extinderea și în subteran a parcării din fața Market Carrefour / Piață ‐ dublarea locurilor de parcare existente în zonă.

Acest PUZ, propus de primarul Moldoveanu, nu vizează doar pasajul subteran și spațiul pietonal de deasupra, ci o suprafață mult mai mare, de 35 hectare, de la strada Orizontului (Biserica de lemn ‐ Autogară) până la intersecția Bulevardului Carol I cu Strada Frații Golești, la Biserica de la Brazi. Planul Urbanistic Zonal reglementează din punct de vedere urbanistic întreaga zonă, devenind obligatoriu și stabilind reguli pentru toată suprafața studiată. Indiferent de cartierul în care locuiți, acest PUZ vă va afecta, deoarece accesabilitatea zonei centrale va fi grav diminuată.

Vreau să‐i informez pe câmpineni că, în conformitate cu documentația supusă consultării publice, în planul de acțiune, punctul 5, scrie foarte clar că proiectul pentru realizarea pasajului se va derula între anii 1 și 5, iar pentru zona de deasupra pasajului, între anii 6 și 8. Deci, din document reiese foarte clar că lucrarea va dura opt ani, cinci ani pasajul și trei ani spațiul pietonal de deasupra. Asta în condițiile în care nu apar probleme cu relocarea utilităților (apă, canalizare, gaze, energie electrică, internet și televiziune prin cablu), probleme privind solul, starea vremii, descoperiri arheologice, afectarea structurii clădirilor existente, intervenții ale instituțiilor de stat sau alte situații neprevăzute.

La consultarea publica din 30.05.2022 au fost ridicate mai multe probleme cu privire la pasajul subteran, dar răspunsurile administrației Moldoveanu nu au ajuns nici până astăzi la cetățeni. Ca urmare, am luat orașul la pas, din Slobozia până pe Muscel și din Turnătorie până pe Bulevard și am stat de vorbă cu oamenii.

Concluzia este clară: câmpinenii nu vor pasaj subteran! O documentație PUZ nu poate fi suspusă aprobării fără consultarea populației. Administrația publică trebuie să țină cont de propunerile dumneavoastră. Consilierii locali au fost aleși de cetățeni pentru a le reprezenta interesele și au tot dreptul să respingă o astfel de documentație de urbanism dacă le cereți acest lucru”.

Gheorghe Tudor, inginer constructor- „Dacă eram încă edilul Câmpinei, eu nu puneam această lucrare în discuție decât după ce făceam un fel de referendum“

Nici fostul primar al municipiului Câmpina nu este de acord cu realizarea controversatului pasaj subteran.

„Ideea realizării acestui pasaj subteran a fost lansată de 10‐ 15 ani și nu a venit din partea autorităților locale, ci au fost propuneri venite din diferite surse. Eu nu am fost de acord. Chiar și oamenii de afaceri se întreabă la ora actuală: acest pasaj, care are o lungime de câteva sute de metri, ce avantaj aduce pentru municipiul Câmpina sau pentru firmele din municipiu? În momentul în care faci o asemenea lucrare, de o asemenea anvergură, trebuie să ai niște beneficii și niște schimbări în bine. Eu nu sunt de acord, pentru că lucrarea este costisitoare în primul rând.

Să ne gândim la prețurile actuale la materiale, la energie și ce va fi și în următorii ani. Eu nu‐mi aduc aminte sau nu știu dacă un oraș din țară, de nivelul Câmpinei, are asemenea lucrare. Fondurile acestea europene de care speră să
beneficieze, eu zic că putem să le investim în alte proiecte .

Dezavantajele sunt în primul rând costul foarte mare, în al doilea rând, pe o perioadă de execuție eliberez toată parcarea, deci mașinile acestea trebuie să le duc undeva, stațiile de autobuz trebuie să le mut în altă parte, circulația trebuie s‐o deviez.

Trebuie făcute sondaje, în diferite secțiuni ale acestui traseu, ca să știi ce ai sub pământ. Când te apuci să faci sondaje, vezi că dai de rețele de apă, gaze, începi să ai probleme. Cea mai mare problemă este canalizarea, care nu știu la ce adâncime este. Poate să vină pardoseala peste ea, ceea ce este grav. La o avarie ce faci? Cu ce utilaje intri în acest tunel s‐o repari? Există soluții tehnice pentru a fi mutată pe trotuar, spre parc, dar asta înseamnă să deviezi rețelele, eu nu știu ce‐i acolo, asta e altă investiție, altă lucrare grea.

Oamenii spun: beneficiul este că lumea se va plimba liberă. Dacă vrem asta, și pe bună dreptate, oprim traficul sâmbăta, duminica, în sărbătorile legale și lumea circulă liniștită. Parcă nu se merită o așa investiție, mai ales că va dura, zic eu, 5‐10 ani.

Lumea mai spune că se rezolvă cu parcările. Soluții pentru parcări, în Câmpina, dacă vrei să descongestionezi orașul, sunt mai multe. La Piața Centrală se poate face ceva supraetajat.

Dacă eram încă edilul Câmpinei, eu nu puneam această lucrare în discuție decât după ce făceam un fel de referendum, să am garanția că mai mult de jumătate din câmpineni sunt de acord cu realizarea acestuia. Și o luam în primul rând din zona aceasta, unde sunt afectați direct și indirect oameni care stau în aceste sute de apartamente. Cu aceștia începeam. Apoi extindeam și în restul localității. Eu cred că puțini dintre cei care care locuiesc în această zonă a viitorului pasaj vor fi de acord. Vă dați seama, ani de zile va fi deranj. Camioane, praf, ploi, noroi, perioade de întrerupere…”, a spus fostul primar din Câmpina.

Daniel Ioniță, administrator EarthSOFT S.R.L. și Vacante.RO S.R.L.- „PUZ‐ul în forma actuală nu reprezintă o soluție pentru municipiul Câmpina!“

„Vă voi spune de la început că sunt pentru dezvoltarea urbană, pentru modernizarea atât a infrastructurii localității noastre cât și a spațiilor construite, astfel încât Câmpina să devină cu adevărat un Municipiu European. Toate acestea se pot face așa cum se încearcă de fapt, prin realizarea unui P.U.Z. prin care să se stabilească regimurile de întălțime, traficul autovehiculelor, al pietonilor și multe alte reglementări necesare dezvoltării urbane.

Dar pentru a putea realiza toate acestea e nevoie de coeziune, de o cunoaștere a unei realități economice și sociale ale localității. Cred deci că P.U.Z.‐ul în forma actuală nu ține cont de următoarele aspecte:

‐ Creează, prin construcția pasajului subteran, un disconfort atât cetațenilor aflați în imediata apropiere a lucrărilor cât și a comercianților care, vor fi impiedicați săîși desfășoare activitatea în condiții optime.

Îngreunează traficul și nu numai că nu mărește numărul de locuri de parcare dar îl reduce considerabil, pe perioada lucrarilor , lucrări al căror termen nu poate fi nici măcar estimat în mod realist.

‐ În urma intervențiilor, așa cum este prevăzut, se vor tăia toți copacii din zona centrală, lucru ce va duce la crearea unui disconfort termic, pe perioada de vară, tuturor celor ce locuiesc în zon[, dar și celor ce vor tranzita zona centrală, iar dupa terminarea lucrărilor, chiar dacă se vor încerca replantări, până se va obține un rezultat asemănător cu cel aflat în prezent vor trece zeci de ani.

Sunt aici doar o mică parte din lucrurile care ne pot duce la o concluzie clara, PUZ‐ul în forma actuală nu reprezintă o soluție pentru municipiul Câmpina și riscă, dacă el va fi adoptat, să creeze o mare nemulțumire în rândul majorității concetățenilor noștri, motiv pentru care le solicit autorităților să reanalizeze documentația și să nu se grăbească la depunerea spre aprobare a proiectului în forma lui actuală.

VOT NEGATIV din partea formațiunilor politice locale pentru proiectul PUZ‐ul propus de primarul Alin Moldoveanu
PNL Campina a susținut și va susține în continuare proiectele viabile care contribuie la dezvoltarea municipiului. Însă, respingem categoric ideea de a cheltui bani publici, locali sau europeni, pentru proiecte fantasmagorice care nu țin cont de opinia câmpinenilor.

Organizația PNL Campina NU susține proiectul privind aprobarea P.U.Z.‐ului prin care se dorește reglementarea întregii zone centrale și realizarea pasajului subteran. Îi solicităm domnului primar să sisteze orice demers în acest sens, să cheme la consultări reprezentanții de drept ai partidelor politice și să țină cont de părerile câmpinenilor, exprimate atât pe rețelele de socializare, cu ocazia consultării publice dar și sub semnătură.

În cadrul ședinței din 28.07.2022 a Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism s‐a discutat un singur subiect și anume: P.U.Z‐ “Regenerare urbană, creșterea mobilității urbane nepoluante, prin investiții de tip
integrat in soluții inteligente aferente unui coridor de mobilitate prin redirecționarea circulației rutiere printr‐un pasaj subteran și extinderea, modernizarea și dotarea spațiului pietonal din zona centrala a Municipiului Campina”.

Deși din aceasta comisie fac parte și doi consilieri locali, aceștia nu au fost prezenți ceea ce înseamnă ca opinia reprezentanților Consiliului Local nu s‐a făcut auzita in condițiile in care forul decizional, care aproba P.U.Z‐ul este chiar structura enunțată mai sus.

Pe de alta parte la consultarea publica din 30.05.2022 au fost ridicate mai multe probleme cu privire la pasajul subteran dar răspunsurile administrației Moldoveanu nu au ajuns nici pana astăzi la cetățeni. Având in vedere cele de mai sus PMP este împotriva actualei forme a P.U.Z‐ului întrucât nu oferă soluții concrete la cererile campinenilor.

E supărător să constatăm că, ţinuţi departe şi neconsultaţi, primim cu totii într‐un oarecare climat de indiferenţă, informaţiile venite dinspre municipalitate chiar dacă au implicaţii directe în viaţa noastra de zi cu zi. In tarile puternic dezvoltate, deciziile importante la nivel local se iau dupa consultarea reala si transparenta a populatiei.

Demotivarea noastră, a câmpinenilor, şi autoritatea solitară a primarului, sunt două aspecte negative care se alimentează reciproc și, din păcate, se pare ca ne mentin în rolul unor spectatori pasivi. Consultarea publică nu este opțională, dimpotrivă, este imperios necesar ca opiniile membrilor comunității să fie incluse în procesul de planificare urbană a localității.Consilierii USR votează împotriva Planului de Urbanism Zonal (P.U.Z.), în discuție, conform deciziei luate in Biroul Local al partidului.

DEZAVANTAJE MAJORE ale construcției unui pasaj subteran la Câmpina

Construcția pasajului va afecta pentru o perioadă de 8 ani centrul Câmpinei (conform proiectului).

Regimul de înălțime P+14 în Câmpina va determina afectarea grosolană a arhitecturii din oraș

Desființarea unui număr de 310 locuri de parcare din cele existente

Toți agenții economici care își desfășoară activitatea pe B‐dul Carol I vor avea de suferit, fiind periclitate și locurile de muncă ale angajaților.

Poluarea fonică și disconfortul creat locuitorilor din zona centrală pe o perioadă de minim 8 ani.

Îngreunarea traficului rutier în tot municipiul din cauza închiderii circulației rutiere pe B‐dul Carol I pe o perioadă de minim 8 ani.

Consultarea câmpinenilor despre realizarea acestui proiect făcută într‐un mod amatoristic, irelevant. Exemplu: dintr‐un număr de 118 respondenți chestionați în legătură cu pasajul, 50% au domiciliul la mai mult de 50 km de Câmpina.
Deteriorarea străzilor secundare, precum și afectarea structurii de rezistență a imobilelor ce se află pe aceste străzi din cauza utilajelor de mare tonaj care vor acționa în zona centrală.

Conform PUZ, amenajarea total nepotrivită a unui teren pentru agrement animale de companie lângă blocul A4 ‐ 5 milioane de euro pentru acest proiect megaloman în condiții economice complicate.

Acces îngreunat către două licee: Nicolae Grigorescu și Forestier, precum și către Școala Centrală.

Acces îngreunat sau obturat către spații comerciale, instituții publice, lăcașe de cult din zona centrală.

Îngreunarea accesului în Piața Centrală, unde va exista un blocaj permanent de trafic.

Închiderea unor magazine din zona centrală, care implică creșterea șomajului în oraș, afectând peste 500 de familii.

Diminuarea taxelor și impozitelor locale datorită restrângerii activității economice.

Devierea circulației în timpul lucrărilor pe străzi situate în zona protejată urbanistic (Griviței, Plevnei, Bdul Culturii), fapt ce va afecta siguranța clădirilor din această zonă.

Scăderea valorii proprietăților din zona centrală în perioada celor 8 ani de șantier.

55% DINTRE CÂMPINENI NU SUNT DE ACORD CU CONSTRUCțIA UNUI PASAJ SUBTERAN LA CÂMPINA

În perioada 9‐17 august 2022, la Câmpina a fost realizat un sondaj de opinie care a avut ca temă oportunitatea realizării unui pasaj subteran în centrul civic al municipiului Câmpina.

Sondajul a fost efectuat pe un eșantion de 1000 de respondenți, cetățeni în vârstă de peste 18 ani, față în față, la domiciliul acestora, cu o marjă de eroare la nivelul întregului eșantion de +/‐ 3%.

Câmpinenii au avut de răspuns mai multor întrebări, între care și câteva referitoare la intenția primarului Alin Moldoveanu de a construi un pasaj subteran în centrul municipiului Câmpina.

Răspunsurile acestora au fost următoarele:

1. Ați auzit despre intenția primarului de a construi un pasaj subteran în centrul municipiului Câmpina?
DA ‐ 90%
NU ‐ 9%
NU ȘTIU ‐ 1%

2. D‐voastră personal sunteți de acord cu construcția acestui pasaj subteran?
NU ‐ 55%
DA ‐ 34%
NU ȘTIU ‐ 11%

3. Considerați că ar trebui convocat un referendum local în care cetățenii să fie chemați la urne să‐și exprime părerea cu privire la realizarea unui pasaj subteran în centrul municipiului Câmpina?
DA, ESTE NECESAR ‐ 52% NU, NU ESTE NECESAR‐ 34% NU ȘTIU ‐ 14%

Raluca Dan