0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 6:37
No menu items!

Acuzații grave după tragedia de pe Jepii Mici: „Lobby-ul celor care câștigă de pe urma urșilor înseamnă bani, foarte mulți bani”

spot_img

Octavian Berceanu, fost șef al Gărzii de Mediu și specialist în politici publice de mediu, spune că tragedia de pe Jepii Mici, unde o fată de 19 ani a murit după ce a fost atacată de urs și s-a prăbușit 100 de metri într-o prăpastie, ar fi putut fi evitată. Asta dacă autoritățile și-ar fi făcut treaba ca la carte, susține Berceanu.

”Tragedia cu urși putea fi evitată ușor! Scurtă radiografie a unui eșec repetabil, sau cazul urșilor care se hrănesc în Sinaia și parcurg zilnic zeci de km pe Valea Prahovei.

  1. Aparitia ursului pe traseul montan nu a fost accidentala. Ursul a fost semnalat si de alti turisti. In acest caz primaria, prin primarul din Sinaia, putea actiona in baza OUG 81/2021 rapid, va dau mai jos textul OUG si putea cere gestionarului fondului de vanatoare sa extraga ursul problema. Primaria si serviciul de urgente 112 trebuia sa anunte imediat Asociatia Cinegetica Sinaia,  cea care administreaza fondul de vanatoare nr. 25, cu sediul in București, privind aparitia repetata a unui urs pe traseul turistic si sa limiteze accesul turistilor pana la rezolvarea problemei.
  2. Primaria Sinaia trebuia sa asigure tomberoanele speciale pentru ca ursii sa nu se hraneasca zilnic din resturile de mancare aruncate. Primaria nu a facut nimic. Primaria trebuia sa faciliteze instalarea gardurilor electrice la limita cu padurea acolo unde exista un grad mare de risc. Am experimentat pe pielea mea un moment de emotie cand un pui de urs care manca la un tomberon aflat pe soseaua principala din Sinaia s-a speriat si a sarit in fata masinii.
  3. Asociatia Cinegetica Sinaia nu a propus ministerului niciun exemplar de preventie pentru urs, cu toate ca ursii mici si ursoaicele mananca zilnic din tomberoanele din Sinaia si circula noaptea pe traseele turistice pentru a se intoarce in padure. Si cand spun noaptea ma refer la intervalul 21.00-02.00. Dovada lipsei de actiune se gaseste in Anexa Ordinului privind derogarile pentru cota de preventie la specia urs pusa pe site-ul Ministerul Mediului – România in link-ul de mai jos.
  4. Asociatia a facut astfel dovada unei gestionari defectuoase care are ca urmare incidentul din Sinaia. Intrebat de catre reporterul ProTV daca si-a indeplinit atributiile de gestionar, reprezentantul asociatiei a zic ca da. Modul in care si-a indeplinit atributiile, in mod normal, trebuie sa fie cercetat de catre procurorii din Prahova.
  5. Angajatii Garzii Forestiere Prahova nu si-au facut treaba privind analiza activitatii Asociatiei Cinegetice Sinaia si din experienta, e treaba Corpului de Control al Ministrului Mediului sa si a procurorilor sa verifice, pentru ca am suspiciuni rezonabile privind interventia factorului politic in protejarea intereselor private in detrimentul sigurantei publice.
  6. Ministerul Mediului, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Interne trebuiau sa lucraze in comun si sa aiba campanii locale de comunicare pentru preventia incidentelor om-urs.

Ce este de facut?

  1. Daca ne uitam pe o harta a incidentelor om-urs, postata si muncita de catre George Garbacea fost presedinte al Agenției Nationale pentru Protectia Mediuli, cel mai mare grad de risc este dat de doua zone, Valea Prahovei -Brasov si Harghita -Covasna. De ce? Pentru ca acolo exista un fenomen amplu prin care ursii sunt impinsi in afara habitatului tocmai din cauza activitatilor umane.

Langa Tusnad observatoarele turistice pentru urs sunt industrie, la 1 km de centrul orasului. Practic, atinci cand am coborat din masina in parcarea hotelului central din Tusnad am calcat in 💩 ursului, iar cand am iesit sa iau ceva din mașină ursul manca niste resturi langa masina. Intalnirea de la Tusnad din 2021 avea ca scop masuri de preventie, iar participarea era la nivel de ministru.

Practic, Ministerul Mediului este incapabil de a impune masurile cerute de Comisia Europeana pentru ca lobby-ul celor care castiga de pe urma ursilor inseamna bani, foarte multi bani, mai ales in campaniile electorale.

  1. Nu exista nicio harta interactiva unde oamenii sa semnaleze prezenta ursilor,bunde sa fie puse toate alertele autoritatilor si cele de la 112, astfel incat Garda Forestiera si Prefectura sa oblige primariile si gestionarii fondurilor de vanatoare sa masuri. Aceasta harta ar arata unde apar incidentele si cand, ce au de facut oameni, primariile si autoritatile centrale pentru prevenirea incidentelor.
  2. Existenta unui sanctuar pentru ursii gunoieri, puii orfani sau alti ursi cu comportament deviant, promis de catre minister de multi ani, inca nu exista. Un astfel de sanctuar trebuia construit in judetul Brasov. Aici pe mii de hectare ingradite si cu o infrastructura moderna am fi putut avea un parc cu trasee protejate care sa atraga sute de mii de turisti si sa fie sustrnabil atat financiar, cat si ecologic.
  3. Guvernul României trebuie sa invete ca preventia este cea mai buna solutie si ca lipsa decizionala costa vieti.
  4. Primarii nu au habar de legislatie, de protocoale sau de ceea ce trebuie sa faca si de unde sa ia banii pentru a preveni interactiunile nefericite cu ursii. Pur si simplu nu fac mai nimic, nu informeaza populatia, nu au planuri de masuri aplicabile, cu toate ca exista experti, bani si exemple de bune practici.

Analiza populatie de ursi pe baze de recoltare a probelor de fecale care sa stabileasca numarul de indivizi si midul lor de hrana si deplasare a fost lasata la voia intamplarii.  Padurarii de vanatoare in multe cazuri au cules probe doar de unde le-a fost comod, ducand in ridicol cel mai ambitios plan european de monitorizare a speciei urs.

In mod constant autoritatile nu sunt capabile sa vada proiectul in ansamblu, sa atraga speciaisti si sa impuna masuri.

Mult mai rau, oricine spune adevarul este demis.

Aici aveti link ul catre site ul ministerului unde fondul de vanatoare 25 unde s-a produs incidentul nu reclama necesitatea extragerii a nici unui urs problema pentru ca nu-i intereseaza ursii gunoieri. Tot ce am vazut este doar aroganta, care costa.

https://mmediu.ro/…/situatia-centralizata-privind…/7121

P.S. unii imi reproseaza ca vina este a Primariei Busteni. In parte da, dar zona de hrana a ursilor este in Sinsia, in mare masura. Ursii strabat distanta dintre Sinaia si Busteni mai repede decat o fac eu cu masina, vineri după-amiază. Ursul nu sta in acelasi loc. Manaca, apoi fuge ca sa lase loc altui urs si sa nu intre in conflict. Daca gaseste o alta sursa pe traseu decenit rutina este bonus, dar locul lor de mancare sunt locurile de depozitare a gunoiului. In momentul care rutina traseului dispare, prin lipsa de acces la tomberoane, atunci cauta mancarea traditionala.

In al doilea rand cu totii recunoastem ca daca e super greu sa nu o rupi la fuga in fata ursului, dar tocmai acest comportament ii starneste curiozitatea si nu dorinta de a manca pe cineva. Incearca asta in fata celui mai mic caine si vezi cum va reactiona. Eu fluier in pădure si strig precum Heidi, prietenii rad dar prezenta mea e simtita de urs si ne evita de fiecare data

In al treilea rand autoritatile nu fac monitorizari pe traseele turistice, nu dau amenzi celor care ofera mancare ursilor, decat ocazional.

Ca exemplul, am tot timpul la mine un fluier cand merg pe munte. E unul galben, de la campania PNL si spre diferenta de PNL isi face treaba. Apreciez fluierul.”

D.Constantin