Joi au apărut și primele reacții de la Bruxelles, din partea susținătorilor fostei șefe a DNA, Laura Codruța Kovesi, ca urmare a citării acesteia la Secția pentru anchetarea Infracțiunilor din Justiție în urma unei plângeri făcute de Sebastian Ghiță privind repartrierea fostului șef FNI, Nicolae Popa.
„Dacă România vrea să intre în Schengen și vrea o președinție rotativă de succes, ar trebui ca guvernul român să dovedească faptul că respectă instituțiile, că nu reprimă prin forță protestele pașnice la adresa sa și să nu procedeze cum face acum, opunându-se deschis și prin toate mijloacele ca un candidat român să devină primul procuror european” – a declarat Roberta Metsola, europarlamentar maltez, membru în Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European (LIBE), unde urmează să fie audiată și Laura Codruța Kovesi, citată de ziare.com.
„Aceste evaluări sunt foarte importante pentru că aduc o notă de obiectivitate unui proces de selecție. Însă, până acum nu am văzut niciun motiv pentru care aceste evaluări să fie invalidate. În cazul în care se va confirma că acel candidat are merite deosebite în domeniul său, noi îl vom susține fără rezerve, și aștept atunci să-l văd pe ministrul român al Justiției, persoana care ocupă locul rezervat prețedinției rotative, cum îl va felicita pe candidat, pe compatriotul său, pentru alegerea în această importantă poziție. Am primit tot felul de mailuri din partea reprezentanților guvernului socialist de la București, cu diverse motive pentru care nu o susțin pe candidata din România. O voi lăsa pe ea să răspundă la aceste întrebări, dar până la urmă ceea ce aștept este obiectivitate. Mai ales atunci când un guvern are un comportament anti-democratic, din orice țară ar fi, trebuie să fie ascultate cu atenție toate părțile. Ce pot să vă spun, însă, este că atunci când un reprezentant al unui guvern se referă la o persoană, la cineva care s-a manifestat critic la adresa Puterii – așa cum ar trebui să fie permis în orice societate democratică -, folosind etichete de genul “trădător” sau “dușman al statului”, aceasta este o tactică de tip fascist, de neacceptat. Orice mesaj, orice mail care încearcă să transmită acest mesaj este, pentru mine, de neacceptat”, a mai declarat Metsola.
Și europarlamentarul Cristian Preda, unul dintre cei mai înfocați susținători ai lui Kovesi alături de Monica Macovei, a susținut, joi, că punerea sub acuzare a lui Kovesi este „încercarea Puterii din România de a bloca posibilitatea acesteia de a se prezenta la a doua etapă de concurs pentru șefia Parchetului European.”
„Doamna Kovesi s-a prezentat la un concurs (…) şi în prima etapă, dânsa a fost evaluată de un grup de jurişti eminenţi, veniţi din toate colţurile Europei, s-a făcut un juriu cu oameni de toată isprava, cei mai buni specialişti ai domeniului din Europa şi prima evaluare făcută a plasat-o pe doamna Kovesi pe locul întâi (…). După ce această primă etapă s-a încheiat. Tot ce vedem sau o parte din tot ceea ce vedem este încercarea Puterii din România de a bloca posibilitatea doamnei Kovesi de a se prezenta la a doua etapă de concurs. Ministrul Justiţiei e cel care a dat tonul şi a început să le scrie omologilor domniei sale din celelalte state membre, spunând că nu e bine că doamna Kovesi se prezintă la acest concurs (…). Iar ieri am aflat că secţia despre care vorbeam, calificată deja drept un instrument politic de către CE e folosită pentru a o împedica la limită fizic pe doamna Kovesi să meargă la un examen (…). Cum putem califica lucrul ăsta dacă nu drept o ticăloşie incredibilă? Eu n-am văzut în cei aproape 30 de ani de tranziţie o asemenea rea-voinţă îndreptată de Putere împotriva unui cetăţean”, a declarat Cristian Preda la RFI.
R.D.