4.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 7:45
No menu items!

Actualul ministru al Finanțelor s-a întâlnit cu un fost ministru al Finanțelor. Ce au discutat Chițoiu și Tănăsescu!

spot_img

Autoritățile iau în calcul contractarea unor noi împrumuturi externe, de data aceasta de la Banca Europeană de Investiții (BEI), instituție de la care România a împrumutat

Autoritățile iau în calcul contractarea unor noi împrumuturi externe, de data aceasta de la Banca Europeană de Investiții (BEI), instituție de la care România a împrumutat deja 5,4 miliarde de euro. Intenția guvernanților a fost unul dintre subiectele discuțiilor dintre ministrul Finanțelor, viceprim-ministrul Daniel Chițoiu, și vice-președintele BEI, Mihai Tănăsescu, cel care a deținut portofoliul Finanțelor în perioada 2000-2004.

”Ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a subliniat că România este interesată să beneficieze de liniile de finanţare oferite de BEI, în condiţiile în care până în prezent, în perioada 1997-2013 valoarea totală a împrumuturilor acordate de BEI pentru care statul român prin Ministerul de Finanţe a emis <No objection> este în valoare de 5,4 miliarde de euro”, se arată într-un comunicat MFP.

Chiţoiu s-a întâlnit, în 25 septembrie, cu delegaţia BEI condusă de Mihai Tănăsescu (foto). În cadrul discuţiilor, șeful Finanțelor a spus că România este interesată să beneficieze de întreaga gamă de produse de finanțare şi de expertiza BEI pentru proiecte publice şi private la nivel naţional şi regional.

Autoritățile iau în calcul contractarea unor noi împrumuturi externe, de data aceasta de la Banca Europeană de Investiții (BEI), instituție de la care România a împrumutat

”În acest sens, a fost apreciată intenţia BEI de a se implica prin asistenţă tehnică specializată adaptată nevoilor statelor membre, în special în implementarea proiectelor”,au mai transmis Finanțele.

Chițoiu a precizat că sprijină, din punct de vedere instituțional, diversificarea sectoarelor de intervenţie ale BEI în România către energie, agricultură, infrastructură şi continuarea finanţării întreprinderilor mici şi mijlocii prin intermediul partenerilor BEI din sectorul financiar-bancar.

La rândul său, Mihai Tănăsescu a scos în evidenţă avantajele financiare ale statelor membre cu privire la contractarea împrumuturilor de la BEI, atât pentru finanţarea proiectelor, cât şi pentru asigurarea cofinanţării şi prefinanţării proiectelor finanţate din fonduri europene.

Oficialul european a arătat însă că există probleme legate de lipsa spaţiului fiscal pentru proiectele contractate de România de la BEI. Tănăsescu a subliniat că BEI nu are plafoane de finanţare pe tări şi, în consecinţă, România poate beneficia de sume mari pentru proiecte viabile.

Până la finalul lunii mai a acestui an, România a ajuns la datorie publică (guvernamentală) externă de 21% din PIB, respectiv echivalentul în valută a 48,4 miliarde de lei. La un calcul simplificat, asta înseamnă că fiecare român activ (15-64 de ani) este dator către finanțatorii externi cu aproape 4.800 de euro, la care se adaugă împrumuturile contractate intern.

Cosmina Croitoru