6.1 C
București
sâmbătă, 23 noiembrie 2024 - 2:31
No menu items!

Activul bilanțier net al băncilor a scăzut, în 2013, cu 2,5%, din cauza retragerilor de capital

spot_img

Imagini regizate cu bancnote, 8 noiembrie 2007. Foto: Andrei Spirache

Valoarea activului bilanțier net al băncilor a fost de 362 de miliarde de euro la sfârșitul lunii decembrie a anului trecut, inferioară celei consemnate la finalul lui 2012, respectiv în scădere cu 2,5%, se arată în cel mai recent buletin lunar al BNR. Potrivit băncii centrale, principalul motiv al contracției îl constituie retragerile de capital ale băncilor-mamă.

”Principala contribuție în acest sens a revenit băncilor cu capital majoritar străin, în contextul desfășurării procesului de dezintermediere financiară, în line cu tendința regională”, se arată în buletinul băncii centrale. Scăderea din 2013 continuă tendința începută odată cu criza economică. Astfel, activul bilanțier net a scăzut, în inclusiv în 2012 față de 2011, cu 1,5%.

Pe parcursul anului 2013, în structura sistemului bancar românesc s-au produs mai multe modificări. Numărul băncilor cu capital majoritar autohton a scăzut de la 5 la 4 în primul semestru, odată cu trecerea Libra Internet Bank în categoria băncilor cu capital majoritar străin, dar a revenit la 5 la finalul anului, în urma achiziţiei unei cote de 93,27% din capitalul ATE Bank România de către Dorinel Umbrărescu.  Acesta a preluat pachetul în schimbul a 10,3 milioane de euro.

Numărul băncilor cu capital majoritar străin a scăzut la 25 (faţă de 26 la sfârşitul anului 2012), datorită fuziunii dintre RBS Bank România şi The Royal Bank of Scotland plc. Pe fondul deciziei grupului RBS de a fi reprezentat în continuare, în România, prin intermediul unei sucursale (operaţională începând cu luna septembrie), al începerii activităţii TBI Bank EAD Sofia în luna februarie şi respectiv al încetării activităţii CAIXABANK în luna noiembrie, numărul sucursalelor cu capital străin a ajuns la 9 la finalul anului (faţă de 8 la 31 decembrie 2012).

Prin urmare, la sfârşitul anului 2013, activau 40 de instituţii de credit, număr similar celui consemnat la finele lui 2012. Capitalul social/de dotare al instituţiilor de credit înregistra, la 31 decembrie 2013, o valoare totală de 25,1 miliarde lei, în scădere cu 1,4% în termeni reali faţă de sfârşitul anului 2012, amplitudinea contracţiei fiind totuşi cu mult diminuată comparativ cu finalul primului semestru.

”Variaţia negativă este atribuită în totalitate segmentului băncilor cu capital românesc, în bună măsură ca urmare a modificărilor de structură descrise anterior, în timp ce segmentul băncilor cu capital străin a consemnat o creştere marginală”, arată BNR.

Capitalul social/de dotare al instituţiilor de credit se situa, la finele primului semestru din 2013, la valoarea de 24,7 miliarde de lei, în scădere cu 3,5% în termeni reali faţă de sfârşitul anului 2012.

Cosmina Croitoru