4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:18
No menu items!

Activitatea întreprinderilor din zona euro a scăzut din nou în noiembrie

spot_img

Scăderea activității de afaceri din zona euro s-a atenuat în noiembrie, dar a rămas pe scară largă, sugerând că economia blocului se va contracta din nou în acest trimestru, deoarece consumatorii continuă să își limiteze cheltuielile, arată un sondaj, potrivit Reuters.

În ultimul trimestru, economia s-a contractat cu 0,1%, au arătat datele oficiale, iar indicele compozit flash al directorilor de achiziții (PMI) pentru luna noiembrie, publicat joi, a indicat că uniunea monetară formată din 20 de țări este pe cale să facă acest lucru din nou în trimestrul al patrulea.

Indicele PMI al HCOB, compilat de S&P Global și considerat un bun indicator al sănătății economice generale, a crescut la 47,1 de la nivelul minim de aproape trei ani din octombrie, de 46,5, dar a rămas ferm sub pragul de 50 care separă creșterea de contracție.

Un sondaj Reuters prevăzuse o creștere mai modestă, până la 46,9.

Recesiunea din Germania a dat semne de atenuare, atât activitatea din industria prelucrătoare, cât și cea din sectorul serviciilor scăzând mai lent decât în lunile anterioare, ceea ce a ridicat speranța că recesiunea în cea mai mare economie a Europei ar putea fi mai puțin adâncă decât se aștepta.

Franța a înregistrat, de asemenea, o oarecare îmbunătățire, dar activitatea de afaceri s-a contractat din nou luna aceasta – și mai mult decât se preconiza într-un sondaj Reuters – deoarece cererea de bunuri și servicii în cea de-a doua economie ca mărime din zona euro s-a deteriorat.

Moralul industriei franceze a fost stabil în noiembrie, a anunțat mai devreme joi agenția oficială de statistică INSEE.

În Marea Britanie, în afara Uniunii Europene, companiile au raportat o revenire marginală la creștere după trei luni de contracție, dar scăderea comenzilor a continuat, în condițiile unor rate ale dobânzii mai mari și a unei cereri slabe.

Indicele PMI care acoperă industria dominantă a serviciilor din blocul comunitar a crescut la 48,2 în această lună, de la 47,8, ușor peste estimarea sondajului Reuters de 48,1.

Cererea a scăzut pentru a cincea lună consecutiv, deși într-un ritm mai lent decât în octombrie. Indicele noilor afaceri a crescut la 46,7 de la 45,6 la 46,7.

Activitatea manufacturieră, care s-a contractat în fiecare lună din iulie 2022, a scăzut din nou în noiembrie. PMI-ul său a crescut la 43,8 de la 43,1, depășind așteptările sondajului pentru 43,4, dar hotărât sub pragul de echilibru.

Un indice care măsoară producția a crescut la un maxim al ultimelor șase luni de la 43,1 la 44,3.

În condițiile în care cererea este în scădere, fabricile au redus achizițiile de materii prime, iar o parte din activitate a fost generată de finalizarea comenzilor vechi. Indicele privind întârzierile de lucru a ajuns la 40,1, în creștere de la 38,4, dar marcând a 18-a lună sub 50.

Firmele au redus numărul de angajați pentru prima dată din ianuarie 2021, când continentul suferea restricțiile COVID-19. Indicele compozit PMI privind ocuparea forței de muncă a scăzut la 49,4 de la 50,0.