Comisia Europeană a anunţat, vineri, încheierea unui acord de principiu cu cinci state membre UE, între care Polonia, România şi Ungaria, pentru a garanta tranzitul cerealelor ucrainene, după interdicţiile de import impuse de câteva din aceste ţări şi considerate drept „inacceptabile” de către Bruxelles, informează France Presse.
UE suspendase în mai 2022, pentru un an, taxele vamale la toate produsele importate din Ucraina şi se organizase pentru a-i permite să-şi exporte stocurile de cereale după închiderea rutelor prin Marea Neagră, ca urmare a invaziei Rusiei în februarie 2022.
Statele UE vecine au înregistrat o creştere masivă a sosirilor de porumb, grâu sau floarea-soarelui din Ucraina, ceea ce a dus la saturarea silozurilor şi la scăderea preţurilor locale, scrie Agerpres.
Polonia, Ungaria, Slovacia şi Bulgaria înterziseseră la jumătatea lunii aprilie cerealele şi alte produse agricole importate din Ucraina, afirmând că vor să-şi protejeze agricultorii, provocând o dispută aprigă cu Comisia responsabilă de politica comercială a UE.
Comisia a încheiat vineri un „acord de principiu” cu aceste patru ţări, precum şi cu România, astfel încât „să răspundă în acelaşi timp preocupărilor Ucrainei şi celor ale ţărilor din UE vecine acesteia”, a anunţat comisarul pentru comerţ Valdis Dombrovskis.
Acordul prevede încetarea măsurilor de interdicţie unilaterale luate de aceste ţări, în schimbul unor „măsuri de salvgardare excepţionale” privind patru produse din Ucraina, considerate „cele mai sensibile”. Astfel, începând cu 1 mai se interzice importul a patru produse din Ucraina, respectiv grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă, asta pentru a proteja interesele fermierilor autohtoni. Importurile vor fi suspendate până în data de 5 iunie, urmând ca apoi să se analizeze din nou problema şi să se ia o o decizie pentru următoarea perioadă. Uleiul de floarea soarelui, care se afla pe lista restricţiilor, va fi doar monitorizat, alături de alte produse.
„Comisia Europeană a anunţat că cele patru ţări renunţă la măsurile unilaterale pe care le-au luat, dar şi că va veni imediat cu măsuri comune pentru cele cinci state, interzicând importul, aşa cum am propus, pentru patru produse, respectiv pentru grâu, porumb, floarea-soarelui şi rapiţă. Importurile vor fi suspendate până la data de 5 iunie, urmând a se analiza ulterior prelungirea acestei decizii, în funcţie de situaţie”, a transmis Petre Daea, ministrul Agriculturii.
Comisia promisese de asemenea la 19 aprilie un ajutor suplimentar de 100 milioane de euro pentru producătorii agricoli afectaţi din aceste cinci ţări, după un prim-pachet de 56,3 milioane de euro acordat la sfârşitul lunii martie, fonduri scoase din rezerva de criză a Politicii agricole comune.
În special, acordul garantează posibilitatea de a face să tranziteze cerealele şi produsele agricole ucrainene prin cele cinci state cu destinaţia ţări terţe – punct crucial pentru Kiev, nerăbdător să poată continua să-şi exporte producţia.
„Acest acord va menţine în acelaşi timp capacitatea de export a Ucrainei cu scopul ca ea să continue să hrănească lumea şi mijloacele de subsistenţă ale agricultorilor noştri”, a salutat pe Twitter preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen.
Tranzitul cerealelor şi al altor produse agricole prin Polonia spre alte ţări, suspendat de Varşovia timp de aproape o săptămână, fusese deja reluat oficial în 21 februarie, dar menţinând stricta interdicţie de a ajunge pe piaţa poloneză.
Guvernele Celor 27 şi-au dat acordul, vineri, pentru a reînnoi pentru un an suspendarea taxelor vamale asupra tuturor produselor ucrainene importate în UE.
Adina Silav