-0.1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 1:02
No menu items!

Acord în UE pentru o nouă legislație anti-tutun. Vezi ce îi așteaptă pe fumători

spot_img

 tutun

Consiliul European a aprobat miercuri un text de compromis pentru modificarea directivei anti-fumat. Reprezentanții statelor membre și-au asumat, astfel, propunerile prezentate recent de peședinția lituaniană și de reprezentanții Parlamentului European (PE).

Principalul obiectiv al revizuirii este ca produsele din tutun să devină mai puțin atractive, prin adoptarea unor reguli mai stricte pentru fabricare și vânzare, potrivit unui comunicat de presă de la Bruxelles.

Textul cuprinde următoarele elemente, care va trebui să fie introduse în legislațiile naționale:

  • se interzice scoaterea la vânzare a țigaretelor sau a tutunului cu arome (ex. – fructe, mentol, vanilie). Scopul este ca aceste produse să aibă gust și miros de tutun. Interzicerea aromei mentolate se aplică după patru ani de tranziție.
  • interzicerea produselor de tutun care conțin aditivi în cantități care măresc semnificativ efectul toxic sau de dependență, sau care au efecte cancerigene;
  • imaginea și mesajul de avertizare trebuie să acopere 65 % din partea anterioară și posterioară a ambalajului. Orice pachet de țigări sau tutun trebuie să conțină o avertizare de ordin general, precum ”Fumatul ucide”, și un mesaj informativ: ”Fumul de tutun conține peste 70 de substanțe care cauzează cancerul”;
  • se interzice orice mesaj înșelător, ex. ”natural”, ”organic”;
  • se introduc sisteme de urmărire și recunoaștere, elemente de siguranță pentru a lupta mai eficient împotriva comerțului ilicit și falsurilor;
  • statele membre pot interzice vânzarea de tutun în zonele frontierelor UE;
  • statele membre pot introduce reguli mai stricte în privința aditivilor sau a ambalajelor;
  • țigările electronice vor avea o concentrație de maximă de nicotină de 20 mg/ml, iar capacitatea maximă a rezervei va fi de 2 ml;
  • la doi ani după aplicarea Directivei, Comisia Europeană va adopta un raport despre riscurile țigărilor electronice. Dacă, pentru motive ce țin de riscurile medicale, cel puțin trei state membre le interzic, Comisia va putea să extindă interdicția la nivelul tuturor statelor membre. În acest caz, țigările electronice vor putea fi autorizate individual de statele membre, conform legislației farmaceutice.

”Acordul are ca scop să-i ajute pe fumători să se lase și să-i împiedice pe tineri să se apuce de fumat”, se arată în comunicatul citat.

Directiva mai trebuie adoptată formal de PE și de Consiliu. De la acel moment, statele au la dispoziție doi ani pentru a o transpune în legislațiile naționale.

 Vlad Bârleanu