Coaliția de Guvernare pentru Dezvoltare și Democrație PSD-ALDE și UDMR au semnat, miercuri, la Palatul Parlamentului, un acord de colaborare parlamentară, pentru susșinerea viitorului Guvern.
Descentralizarea serviciilor publice, respectarea prevederilor referitoare la folosirea limbii materne de minoritățile naționale și îmbunătățirea legislației în vederea eficientizării procedurilor de retrocedare a proprietăților confiscate abuziv în perioada comunistă sunt unele dintre prevederile cuprinse în acest acord.
Conform documentului, UDMR va sprijini proiectele legislative propuse de Guvern, iar ministerele inițiatoare de acte normative vor consulta grupurile parlamentare ale părților semnatare pentru a obține sprijinul parlamentar necesar pentru proiectele legislative, inclusiv cel referitor la bugetul de stat.
Acordul mai prevede ca proiectele legislative inițiate de către parlamentarii coaliției PSD-ALDE și de cei ai UDMR să fie susținute în comun dacă a existat o consultare între grupurile parlamentare și acord asupra acestora.
Părțile vor susține ca prioritate demersurile din domeniile Educației și Sănătății și consideră totodată prioritară bugetarea și finalizarea infrastructurii de transport rutier la nivel de autostradă prevăzută în programul de guvernare.
De asemenea, reprezentanții celor trei formațiuni vor urmări îmbunătățirea legislației în vederea eficientizării procedurilor de retrocedare a proprietăților confiscate abuziv în perioada comunistă.
„Descentralizarea către autoritățile administrației publice locale și județene a serviciilor publice va fi considerată importantă pentru reformarea administrației din România. În vederea profesionalizării serviciilor publice locale, părțile consideră necesară implementarea unei legislații care să asigure creșterea veniturilor salariale ale angajaților din cadrul autorităților administrației publice locale, în cadrul legii salarizării unitare”, se arată în protocol.
Nu în ultimul rând, părțile își asumă asigurarea respectării reglementărilor legale, precum și a obligațiilor care decurg din tratatele internaționale la care România este parte, în ceea ce privește folosirea limbii materne a minorităților naționale, în cadrul administrației publice, precum și cele privind educația națională și statutul folosirii simbolurilor comunităților locale.
În vederea implementării prevederilor acestui acord vor avea loc săptămânal consultări între liderii grupurilor parlamentare și ai părților semnatare.
La finalul fiecărei sesiuni parlamentare, părțile vor analiza stadiul respectării acordului.
Obiectivele principale ale documentului sunt importanța asigurării unei stabilități politice și macroeconomice a României și existenței unei largi susțineri parlamentare în mandatul 2016 — 2020, întărirea rolului, prestanței și responsabilității activității Parlamentului, precum și realizarea obiectivelor de creștere economică și noi locuri de muncă, de creștere a bunăstării materiale și a calității vieții, precum și respectarea drepturilor și libertăților cetățenești, inclusiv cele ale minorităților naționale.
La finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni, președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat partidul său nu a nominalizat nicio persoană pentru funcția de premier și a precizat că, dacă va fi desemnată Sevil Shhaideh pentru funcția de prim-ministru, UDMR o va vota.
Valeriu Motoc