2 C
București
sâmbătă, 16 noiembrie 2024 - 1:44
No menu items!

Acidul fosforic din băuturile carbogazoase erodează dinții la fel de mult ca utilizarea metamfetaminei

spot_img

cola sau apa

Cercetări recente arată că sucurile carbogazoase sunt la fel de corozive cu dinții tăi ca acidul de baterie. Expunerea prelungită la băuturile răcoritoare poate duce la pierderea smalțului.

Potrivit unui studiu științific prezentat în LiveScience.com, potențialul eroziv al băuturilor tip cola este de 10 ori mai mare decât cel al sucurilor de fructe în primele trei minute de la consum. Băuturile non-cola sunt mai puțin acide decât cele cola, dar acestea erodează dinții mai eficient.

Studiul a măsurat aciditatea sau PH-ul a 20 de băuturi comercializate, inclusiv Coca-Cola, 7 Up si Pepsi, dar și variantele lor dietetice, imediat după ce cutiile au fost desfăcute. Apoi, bucăți de smalț de pe dinții proaspăt scoși au fost cântăriți înainte și după ce au fost scufundate în băuturile respective pe o perioadă de 48 de ore. La final, s-a constatat că dintii și-au pierdut, în medie, 5% din greutate.

RC Cola este, conform studiului,  cea mai acidă băutură studiată, cu un PH de 2,387 (scala PH-ului variază între 0 și 14 în cazul majorității lichidelor, 0 fiind foarte acid și 14 – cel mai puțin acid, aproape alcalin). Cherry Coke este a doua băutura ca grad de aciditate (PH de 2,522) și Cola este a treia (PH – 2,525). Acidul de baterie are un PH de 1,0. apa pură la temperatura camerei are un PH de 7,0.

Cercetătorii de la Natural News Forensic Food Lab (Laboratorul de Criminalistică Alimentară Natural News), au realizat de asemenea, o investigație prin care au fost observați la microscop dinții, în timp ce au fost scăldați în acid fosforic pe o perioada de 12 ore – același acid utilizat în răcoritoare și prezent atât în produsele de la Coca-Cola, cât și în cele de la Pepsi.

Acest lucru a cauzat o reacție chimică imediată, rezultând în degajarea de gaz pe măsură ce acidul fosforic mănâncă smalțul dintelui, integritatea acestuia fiind distrusă.

Acidul fosforic din băuturile carbogazoase ar putea să deterioreze dinții la fel de mult ca utilizarea metamfetaminei sau a altor droguri ilegale.

“Băutul a mari cantități din băutura ta carbogazoasă favorită ar putea fi la fel de vătămător pentru dinții tăi ca și utilizarea metamfetaminei și crack-ului (o variantă ieftină și dăunătoare a cocainei), se arată într-un comunicat de presă al Academy of General Dentistry.

General Dentistry a comparat deteriorarea danturii a trei persoane diferite: un utilizator de metamfetamină, un utilizator îndelungat al cocainei și un băutor excesiv de băuturi carbogazoase. Cercetatorii au identificat același tip și severitate a deteriorării datorate eroziunii dinților fiecăruia dintre cei trei participanți” relevă comunicatul.

„Fiecare persoană a experimentat severă eroziune dentară datorată înaltului nivel al acidului prezent în “drogul favorit” al acesteia – meth, crack sau băuturi carbogazoase”, a subliniat Mohamed A. Bassiouny, doctor în medicină și științe, șef de proiect al studiului.”

C.A.