3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:14
No menu items!

Achitat de instanță, un procuror a fost exclus din magistratură, disciplinar, de CSM. Ce le-a făcut unor polițiști

spot_img

Un procuror din Slobozia, care a emis o ordonanță prin care a amendat doi polițiști cu 5.000 lei, pentru că cei doi l-ar fi oprit și amendat pe el în trafic, având ITP expirat, a fost exclus din magistratură, miercuri, de Secția de procurori a CSM. Dosarul în care procurorul a fost acuzat de abuz, dosar instrumentat de fosta Secție Specială SIIJ, a fost judecat de Curtea de Apel București, care constatase, anterior ședinței CSM, că procurorul este nevinovat.

Mihai Laurențiu Vasilescu a fost oprit de doi agenți de poliție rutieră, pe 3 iulie 2018, pe raza localității Ciochina, jud. Ialomița, pentru că depășise viteza legală. După verificări, agenții au constatat că mașina avea Inspecția Tehnică Periodică (ITP) expirată, astfel că au aplicat o sancțiune și pentru această abatere. 

Vasilescu a scos legitimația de procuror și i-a amenințat pe cei doi agenți că le va face plângere, deoarece poliția activează sub coordonarea procurorilor, astfel că sancțiunile aplicate sunt abuzive. Magistratul a emis apoi o ordonanță prin care a aplicat celor doi agenți de poliție rutieră o amendă de 5000 lei, motivând că a fost împiedicat să-și desfășoare activitatea de cercetare penală într-un dosar penal pe care îl instrumenta.

Ulterior, atât procurorul, cât și cei doi polițiști au făcut plângeri penale, iar Secția Specială de Investigare a Magistraților, SIIJ, l-a trimis în judecată, un an mai târziu, pe procuror, sub acuzația de abuz. Curtea de Apel București l-a achitat pe procuror, comsiderând că la mijloc a fost o interpretare eronată a legii, nu o faptă de abuz în serviciu.

Secția pentru procurori în materie disciplinară a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât miercuri, 8 martie 2023, excluderea din magistratură a procurorului Mihai Laurențiu Vasilescu, de la Parchetul Judecătoriei Slobozia.

Procurorul a fost găsit vinovat de trei abatei disciplinare: „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu”; „folosirea funcției deținute pentru a obține un tratament favorabil din partea autorităților sau intervențiile pentru soluționarea unor cereri, pretinderea ori acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toți cetățenii, dacă fapta nu întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni” și „folosirea funcției deținute pentru a obține un tratament favorabil din partea autorităților”.

M. Nedelcu