4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:05
No menu items!

Achitări în serie în dosarul „Mită pentru PNL”

spot_img

George Scutaru, fostul consilier pe probleme de securitate al președintelui Klaus Iohannis, și liberalul Dan Motreanu, fost vicepreședinte PNL în legislatura 2012 – 2016, au fost achitați de magistrații Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) în dosarul  „Mită pentru PNL”, instrumentat de DNA. Decizia judecătorilor nu este definitivă și poate fi atacată cu apel. 

În plus, magistrații ÎCCJ au decis și ridicarea sechestrului asigurător impus de procurori pe bunurile celor doi. 

Iată minuta ÎCCJ: 

– I. În baza art. 396 alin. 5 cu referire la art. 17 alin. 2 şi art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Scutaru George-Adrian (…), pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a, b şi c din Legea nr. 656/2002 cu aplic. art. 5 din Codul penal. II. În baza art. 396 alin. 5 cu referire la art. 17 alin. 2 şi art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală, achită pe inculpatul Motreanu Dan-?tefan (…), pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a şi b din Legea nr. 656/2002 cu aplic. art. 5 din Codul penal. III. În baza art. 396 alin. 5 cu referire la art. 17 alin. 2 şi art. 16 alin. 1 lit. a din Codul de procedură penală, achită pe inculpata Schaer Ana – Maria (…), pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor prevăzută de art. 29 alin. 1 lit. a şi b din Legea nr. 656/2002 cu aplic. art. 5 din Codul penal. Ridică măsurile asigurătorii instituite, prin ordonanţa nr. 114/P/2015 din data de 25.09.2015 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Secţia de combatere a infrac?iunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, asupra bunurilor mobile şi imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Scutaru George Adrian, Motreanu Dan Ştefan şi Schaer Ana Maria. În temeiul art. 275 alin.3 din Codul de procedură penală, cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. În temeiul art. 275 alin. 6 din Codul de procedură penală, onorariul parţial cuvenit apărătorilor desemnaţi din oficiu pentru inculpa?i în sumă de câte 500 lei, se plăte?te din fondul Ministerului Justi?iei. Cu apel în termen de 10 zile de la data comunicării copiei minutei hotărârii.

Decizia de luni a magistraților vine după ce, în noiembrie 2015, ÎCCJ desființa rechizitoriul DNA și hotăra returnarea dosarului la DNA pentru refacerea urmăririi penale. 

Admite în totalitate cererile şi excepţiile invocate din oficiu şi, în parte, cererile şi excepţiile formulate de inculpaţii Scutaru George Adrian, Motreanu Dan Ştefan şi Schaer Ana Maria. Constată neregularitatea rechizitoriului nr.114/P/2015 din 28 septembrie 2015 întocmit de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie. Dispune remedierea neregularităţii actului de sesizare în sensul: precizării infracţiunilor pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a fiecăruia dintre inculpaţi, cu indicarea expresă a textului de lege; a numărului de infracţiuni de spălare de bani, aflate în concurs, reţinute în sarcina fiecăruia dintre cei trei inculpaţi şi precizarea în concret a faptelor ce compun concursul de infracţiuni; precizării, în concret, a faptelor reţinute ca pretins săvârşite de fiecare dintre cei trei inculpaţi care ar realiza elementul material al laturii obiective a infracţiunii de spălare de bani, varianta normativă concretă şi efectivă care li se impută fiecăruia dintre aceştia, precum şi modalitatea alternativă din cadrul fiecărei variante normative„, se arăta în încheierea şedinţei de judecată.

La sfârşitul lunii septembrie 2015, Scutaru și Motreanu erau trimiși în judecată de DNA, sub control judiciar, pentru spălare de bani.

Anchetatorii au trimis-o în judecată pentru aceeaşi infracţiune şi pe Ana Maria Schaer, administrator al unei societăţi comerciale.

Potrivit rechizitoriului, în cursul anului 2008, o persoană cu funcţie de conducere în administraţia locală, denunţător în cauză, a pretins şi a primit de la o altă persoană aproximativ un milion de euro, cu titlu de mită, în schimbul sprijinirii acesteia din urmă în demersurile de punere în posesie de terenuri aflate în municipiul Buzău.

Din suma de 700.000 de euro, bani primiţi efectiv de persoana denunţătoare, aceasta le-a remis inculpaţilor Scutaru George-Adrian şi Motreanu Dan Ştefan, sumele de 170.000 de euro, respectiv 250.000 de euro, conform unei înţelegeri anterioare. Ambele sume au fost date în acelaşi scop, respectiv pentru finanţarea campaniei electorale din 2008 (alegeri locale şi generale), a candidaţilor partidului din care fac parte cele două persoane ultim menţionate„, precizau procurorii DNA în rechizitoriu.

DNA arăta că pentru a disimula provenienţa acestor sume de bani, George Scutaru, Dan Motreanu şi Ana Maria Schaer „au iniţiat un mecanism financiar fictiv, folosindu-se de documente justificative ce nu corespund realităţii, prin care suma de 1.213.085 lei a fost transferată, în mai multe tranşe, din contul societăţii administrată de către aceasta din urmă către o firmă care a produs articole de vestimentaţie folosite ca materiale în campania electorală”.

Procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor celor trei inculpaţi, până la concurenţa sumei de 1.213.090 de lei, sumă care a fost efectiv plătită firmei producătoare a materialelor electorale.

Raluca Dan