Proiectul legislativ privind eliminarea acestei accize ar putea fi adoptat chiar luni de Camera Deputaţilor
Acciza la palincă va fi eliminată începând cu anul viitor, printr-un proiect care poate fi adoptat chiar luni de Camera Deputaţilor, dar Guvernul este pregătit pentru o bătălie juridică pe această temă cu oficialii Comisiei Europene (CE). Anunţul a fost făcut duminică de premierul Victor Ponta.
Există o ţară vecină României care a avut o problemă cu Comisia Europeană, a pierdut procesul. Noi am găsit o soluţie şi deja s-a introdus, e la Camera Deputaţilor, o soluţie pe care noi o considerăm compatibilă cu legislaţia europeană, prin care se scoate acciza la palincă.
Victor Ponta
premier, la emisiunea „Viaţa Satului” difuzată de TVR
Victor Ponta a precizat că eliminarea accizei la palincă ar putea fi adoptată luni de Camera Deputaţilor şi ar putea fi aplicată începând cu anul viitor dacă va fi promulgată de către preşedinte. El a avertizat însă că este posibil ca oficialii Comisiei Europene să ceară verificări.
Probabil vor avea grijă vecinii noştri să zică: vedeţi că… Legea va fi adoptată în acest an. Comisia ne-a transmis că, dacă facem ca Ungaria, nu este de acord, şi am găsit o altă soluţie juridică. Cu siguranţă va intra în vigoare la 1 ianuarie, dar tot cu siguranţă vom avea o bătălie cu Comisia Europeană.
Victor Ponta
premier, la emisiunea „Viaţa Satului” difuzată de TVR
Ungaria a încercat să elimine integral acciza la palincă, dar a fost acţionată în judecată de Comisia Europeană.
Codul Fiscal al României prevede ca pentru ţuică şi rachiu din fructe, realizate în propria gospodărie şi destinate consumului propriu, producătorii să plătească o acciză de 1.000 de euro la hectolitru de alcool pur. În primăvara acestui an, Senatul, în calitate de primă Cameră sesizată, a respins un proiect prin care producerea băuturilor tradiţionale româneşti pentru consumul propriu – precum palinca, ţuica, horinca, rachiul de drojdie de vin -, într-o cantitate maximă pe gospodărie de 100 de litri cu 100% concentraţie alcoolică era exceptată de la plata accizelor.
Decizia finală legată de această iniţiativă aparţine însă Camerei Deputaţilor.