Accidentul vascular cerebral (AVC) este reprezentat de o întrerupere bruscă a irigării cu sânge a unei părți a creierului. În lipsa sângelui proaspăt și a oxigenului, celulele din creier vor suferi, gradul de suferință depinzând de mărimea și de localizarea zonei de creier care a fost afectată. În cazul creierului, privațiunea de oxigen de doar câteva minute duce la afectări definitive ale acestuia, mergând chiar până la deces.
În urma unui accident vascular cerebral, pot apărea paralizia unei părți a corpului sau a ambelor părți, dificultăți în mers sau în efectuarea activităților cotidiene, cum ar fi alimentația, pierderea capacității de a vorbi sau de a înțelege ceea ce se vorbește.
Există două tipuri de accidente vasculare cerebrale care se pot produce: de tip ischemic și de tip hemoragic.
Accidentul vascular ischemic este cel mai frecvent (80% din cazuri) și se produce într-un mod asemănător infarctului miocardic, fiind favorizat de depozitele de grăsime de pe arterele cerebrale.
Accidentul vascular cerebral hemoragic este cel mai grav (20% din cazuri) și se produce prin ruptura unui vas de sânge din creier, ceea ce va produce atât privațiunea de sânge într-o anumitã zonă, cât și o hemoragie locală, cu efect de compresie asupra creierului.
Semnele care preced un accident vascular cerebral imminent sunt:
– oboseala sau amorțirea simțite la mână, la picior sau la mușchii feței, de obicei doar pe o singură parte;
– dificultate de a vorbi sau de a înțelege cuvintele, pierderea salivei prin colțul gurii;
– tulburări de vedere sau pete în câmpul vizual;
– mici pierderi de echilibru sau de precizie în efectuarea unor mișcări;
– senzația de amețeală sau leșin care se repetă;
– dureri de cap apărute brusc, inexplicabil;
– modificări ale personalității, ale comportamentului: iritabilitate, nerăbdare, suspiciune.
C.I.