Luna iulie ar fi trebuit să le aducă fermierilor români finanțări menite să-i ajute să-și continue sau să-și dezvolte afacerile. Cu toate acestea, o gravă eroare birocratică continuă să le blocheze accesul la fondurile europene disponibile prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 – 2020. O soluție este încă așteptată de la ministrul Adrian Oros.
Cum este obturat accesul fermierilor la finanțarea europeană
Problemele sunt legate de textul proiectului de Ghid al solicitantului pentru submăsura 4.1 ”Investiții în exploatații agricole”, pus în dezbatere publică la începutul lunii iunie 2021.
La jumătatea lunii trecute, reprezentanții Federației Naționale Pro Agro îi cereau public ministrului Oros – cel care are atribuția de a aduce corecții proiectului – să fie scoasă din proiectul Ghidului condiția minimă obligatorie privind situarea investiției pe teren intravilan, mai exact, formularea „Investiția trebuie să respecte Planul Urbanistic Zonal, dacă acest aspect este solicitat prin certificatul de urbanism”.
Modificările propuse pun într-un serios impas accesul fermierilor la finanțare, arată organizația.
”Noi, membrii PRO AGRO, considerăm că acest lucru nu poate fi decât o greșeală și că domnul Ministru Oros va răspunde favorabil solicitării noastre de eliminare din Ghid a condiției minime obligatorii – situarea investiției pe teren intravilan. Transformarea din extravilan în intravilan durează mai mult de un an, nu avem timp să depunem proiecte- având la dispoziție doar câteva luni. Prin această condiționare, fermierilor din România le va fi imposibil să aplice pe submăsura 4.1”, arătau la acea dată, într-un comunicat de presă, reprezentanții Federației Naționale PRO AGRO.
”În prezent, cei mai mulți fermieri dețin terenuri în extravilan și întâmpină piedici majore în accesarea fondurilor europene prin PNDR 2014 – 2020. Din acest motiv, domnule ministru, trebuie urgent să decideți excluderea condiției minime obligatorii din Ghidul submăsurii 4.1., permițând astfel investițiile în agricultură”, era apelul PRO AGRO pentru ministrul Oros.
Nu s-a întâmplat, însă, nimic până acum. Iar voința politică există, în condițiile în care pe 12 aprilie anul acesta, Senatul a adoptat chiar un proiect de lege în sensul celor cerute acum de fermieri – proiectul de Lege pentru completarea art.23 din Legea nr.50/1991 pentru realizarea construcțiilor agricole în extravilan, fără trecerea terenului în intravilan. Modificarea, atât de benefică pentru fermieri, așteaptă, în septembrie, la reluarea sesiunii parlamentare, avizul comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, forul decizional în cazul acestui proiect.
Facilitarea accesului la fonduri europene, motiv de laudă pentru MADR
Cu doar 4 luni în urmă, pe 18 martie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale se lăuda public cu modificările aduse fișei submăsurii 4.1 Investiții în exploatații agricole, pentru anii de tranziție 2021-2022, care ar fi fost gândite astfel încât să crească accentul pe maturitatea solicitantului, pe sustenabilitatea proiectului și să asigurare principiul de echitate în accesarea fondurilor europene.
Potrivit MADR, submăsura ar fi făcut obiectul consultărilor publice la nivelul grupurilor de lucru tehnice dedicate și a fost transmisă spre consultare informală Comisiei Europeane, în vederea agreării tuturor aspectelor de ordin tehnic, urmând apoi a fi supusă avizării de către Comitetul de Monitorizare (CM) pentru PNDR 2014-2020.
Totodată, MADR se angaja ca și următoarele etape (elaborarea Ghidului și a anexelor, stabilirea detaliilor pentru lansarea sesiunilor) să se desfășoare în strânsă colaborare cu entitățile din cadrul CM și grupurilor de lucru pentru PNDR.
Emanuel Stan