4 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 16:04
No menu items!

Academicianul Alexandru Bogdan, audiat la DNA UPDATE

spot_img

Sursa Zilei dezvăluia, cu o lună în urmă, că fostul șef al Fundației pentru Patrimoniu a Academiei Române este anchetat de procurorii anticorupție pentru un prejudiciu de 3 milioane de euro

Alexandru Bogdan_SZ

  • UPDATE

Fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu a Academiei Române, Alexandru Bogdan, a declarat miercuri, la ieşirea de la DNA, că instituţia a avut profit din arendarea unor terenuri, precizând că nu a închiriat terenuri ale Academiei unor oameni de afaceri şi nu a produs nicio pagubă.

Alexandru Bogdan a spus că în acest an se împlinesc 50 de ani de când a terminat facultatea şi de când lucrează pentru statul român în domeniul cercetării.

Bogdan a arătat arătat că în perioada în care a condus Fundaţia Patrimoniu a Academiei Române a identificat „mii de hectare”. El a precizat că există rapoarte şi statistici care arată că Academia nu a fost prejudiciată, ci a obţinut profit de pe urma arendării unor terenuri.

O să vedeţi bilanţurile şi o să vedeţi cum am identificat mii de hectare personal. Le-am adus în patrimoniul Academiei Române. Ele au adus şi profit Academiei… suficient de mari. Veţi vedea realitatea în funcţie de an„, a spus fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu.

Întrebat dacă a închiriat terenuri ale Academiei unor oameni de afaceri la preţuri foarte mici, Alexandru Bogdan a răspuns: „Categoric nu”.

Academicianul a adăugat că dosarul în care este vizat se află în lucru de trei ani şi că este bine că procurorii au început activităţile în acest caz.

Fostul preşedinte al Fundaţiei Patrimoniu a mai spus că nu doreşte să facă declaraţii despre ancheta procurorilor şi că se va prezenta la DNA oricând este chemat.

Avocatul lui Alexandru Bogdan a declarat, pentru MEDIAFAX, că în cadrul audierii de miercuri, clientul său a depus un memoriu prin care explică activitatea de la Fundaţia Patrimoniu a Academiei şi că în continuare va depune bilanţurile instituţiei, pentru a se vedea că nu au existat prejudicii.

Fostul șef al Fundației pentru Patrimoniu a Academiei Române, academicianul Alexandru Bogdan, este audiat, miercuri, de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA).

Sursa Zilei dezvăluia încă de acum o lună că Alexandru Bogdan este anchetat de procurorii anticorupție pentru modul în care a gestionat proprietățile imobiliare ale Fundației, în mandatul său de conducere.

Din primele verificări, prejudiciul estimat  de procurori, pentru mii de hectare de teren din patrimoniul Academiei Române, se ridică la aproximativ 3 milioane de euro.

Surse judiciare au declarau, în iunie, pentru Sursa Zilei că procurorii suspectează că foarte multe din contractele prin care diferiți oameni de afaceri au preluat în arendă sau în diferite alte modalități terenuri – concesiune, asociere sau închiriere, de la Academia Română au fost încheiate total în defavoarea instituției. Mai exact, afaceriștii nu plăteau aproape nimic, deși beneficiau de suprafețe mari de teren, ceea ce făcea ca profitul lor la final de an să fie foarte mare. Pe lângă contribuțiile mici, sunt cazuri în care deși se încheia contractul pentru arendarea unei anumite suprafețe de teren, omul de afaceri beneficiar ajungea să lucreze o suprafață mai mare decât cea trecută în contractul de arendă, fără ca responsabilii Fundației să facă vreo verificare.

De altfel, la dosar există și un raport de audit, comandat de Academia Română la Fundație, raport care confirmă neregulile descoperite de procurori.

Mai mult, potrivit unor surse judiciare, în perioada când Fundația era condusă de Alexandru Bogdan a fost blocată o tentativă a Curții de Conturi de a face un control amplu acolo, operațiune care a ajuns și aceasta pe masa procurorilor DNA.

Fundația pentru Patrimoniu a fost înființată în 2005 și a avut ca principal scop  administrarea tuturor bunurilor imobiliare ale Academiei Române. Averea gestionată de Fundație este impresionantă, întrucât vorbim de terenuri de sute de milioane de euro. Aproape toate aceste suprafețe, în marea lor majoritate agricole, sunt lucrate la prețuri mai mult decât avantajoase de oameni politici, precum și de oameni de afaceri controversați.

Cristi Ciupercă