2.2 C
București
duminică, 17 noiembrie 2024 - 1:26
No menu items!

Academia de Poliție, cea mai „vânată” universitate

spot_img

Zece candidați pe loc sunt la Academia de Poliție, și înscrierile se termină abia luni după-amiază. Doar duminică, peste 3.000 de tineri și-au depus dosarul pentru probele care vor urma în cadrul Academiei, la una dintre cele trei facultăți – Poliție, Pompieri și Arhivistică

Academia de Politie 5

Cel puțin 7-8 ore s-a stat la coadă pentru înscrierea la Academia de Poliție. De ce aleg așa de mulți tineri o școală militară?

Un salariu decent, un loc de muncă asigurat, ceea ce nu poți spune despre alte facultăți.

E o onoare, îmi place și uniforma, pentru că voi avea prestanță, dar am curaj și forță și vreau să fiu polițist.

E al treilea an când încerc, principala motivație este asigurarea locului de muncă, salariu bun, plus că pe durata facultății ai gratuit studii, cazare, masă, eventual bursă, iarăși o economie în bugetul familiei…

inscriere coada academie

Cei care nu au mai apucat să se înscrie duminică au venit noaptea, ca să ocupe unul din primele locuri la coadă pentru luni dimineață. Pe durata zilei de luni, alte sute de candidați au ajuns în fața Academiei de Poliție, din toate colțurile țării.

Taxa de înscriere este 350 de lei.

Niciun candidat nu s-a înscris la mai multe facultăți din cadrul Academiei, ci la alte universități. Unora li s-a făcut rău la coadă, din cauza căldurii, așa că a fost nevoie de ambulanțe. Greu de crezut că aceștia vor trece probele fizice, care se vor da tot în cursul unei zile caniculare, iar criteriile de eliminare foarte dure au făcut, în anii trecuți, ca numărul candidaților să se înjumătățească aproape.

Prima probă de concurs va avea loc miercuri – contra-vizita medicală pentru toți cei înscriși. Urmează probele fizice, tot eliminatorii, și abia apoi examenul scris și un interviu. Probele teoretice vor fi la gramatică, istorie şi o limbă străină.

611 locuri a scos Academia de Poliție la concurs anul acesta, pentru următorii 3 sau 4 ani, la specializările “Ordine şi siguranţă publică” şi „Arhivistică” (3 ani), „Drept” şi „Instalaţii pentru construcţii – pompieri” (4 ani). Cea mai mare concurență a fost, în fiecare an, la Ordine Publică.

ASE, facultăți cu 7-8 candidați pe un loc

Academia de Studii Economice (ASE) din București – pe locul doi în topul preferințelor de la înscrieri – a scos la concurs, anul acesta, în total, 5.346 de locuri, din care 2.689 sunt bugetare, iar 2.657 cu taxă.

În primele zile de înscrieri, la sfârșitul săptămânii trecute, erau peste 7.000 de candidați.

Câte cinci ore au stat la coadă cei care vor să intre la ASE, cea mai mare concurență fiind, după înscrieri, la Cibernetică economică – 8 pe loc, Informatică Economică – 7 pe loc și Finanțe Bănci – 5 pe loc. Cifra înscrierilor la ASE este însă mărită din cauza faptului că cei mai mulți candidați se înscriu la cel puțin 2 facultăți, dacă nu chiar 3. Ei pot avea oricâte opțiuni, dar pe banii statului pot urma o singură facultate.

Miile de tineri speră că, după ce se vor vedea cu diploma de finanțist, contabil sau manager, cariera li se va deschide strălucită în domeniul afacerilor.

Sigur pot fi manager, dar și contabilă, Doamne ajută! Ar fi foarte bine. Mi-aș dori să am firma mea.

Mă înscriu și la Finanțe, și la Relații Economice Internaționale și o să mî înscriu și la Politehnică, trebuie să iasă ceva.

Medicina – mai puțini candidați ca în anii trecuți

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” a scos la concurs, pentru anul universitar 2015-2016, 950 de locuri bugetate de stat la toate cele patru facultăţi, şi 470 de locuri  – la taxă, care este de 9.000 de lei.
Înscrierile se termină luni, până vineri fiind depuse cadidaturile a 1.421 de tineri. Cei mai mulți dintre ei, 643, s-au înscris la Medicină.
Marilena Nedelcu