5.6 C
București
marți, 5 noiembrie 2024 - 5:24
No menu items!

Acțiunile Electrica au urcat cu 2,2% în prima zi pe Bursă

spot_img

Potrivit brokerilor, titlurile companiei au un potenţial de creştere de 15% faţă de preţul stabilit pentru oferta publică

Lansarea majorării de capital a Erste Group, un succes

Acțiunile Electrica au închis prima zi de tranzacționare la Bursă la o cotație de 11,25 lei, cu 2,27% peste prețul final din ofertă, pe un rulaj de 13,65 milioane de euro. Electrica a atras 1,95 miliarde de lei (444 de milioane de euro) prin oferta publică iniţială derulată în perioada 16-25 iunie, cea mai mare astfel de operaţiune realizată vreodată pe piaţa românească.

Acţiunile Electrica au intrat vineri la tranzacţionare pe bursele din Bucureşti şi Londra, iar preţul la care au fost efectuate primele tranzacţii la BVB a fost de 11,15 lei/acţiune, comparativ cu 11 lei/acţiune – preţul stabilit prin ofertă sau 10,45 lei/acţiune – preţul pentru investitorii de retail care au subscris pe tranşa cu discount.

Potrivit brokerilor, acţiunile Electrica au un potenţial de creştere de 15% faţă de preţul stabilit pentru oferta publică. Preţul-ţintă calculat de casa de brokeraj Tradeville pentru următoarele 12 luni este 12,66 lei/ acţiune.

Oferta publică de acţiuni Electrica, încheiată pe 25 iunie, este cea mai mare derulată vreodată prin bursa românească. Vineri, după primul sfert de oră de tranzacţii, BVB înregistra un rulaj de peste 2,8 milioane lei (640.000 de euro), iar indicii bursieri erau în uşoară scădere.

Electrica a obţinut din listarea la bursă suma de 1,95 miliarde de lei, preţul final din ofertă la care acţiunile vor fi vândute investitorilor mari fiind stabilit la 11 lei pe acţiune.

”Acesta este cel mai mare IPO de până acum din România, iar fondurile-record obţinute din listare vor fi folosite pentru investiţii. Credem că atragerea de investitori privaţi prin listarea liderului în distribuţia şi furnizarea de electricitate de pe piaţa românească va contribui la creşterea transparenţei şi a eficienţei Electrica, având un impact pozitiv, atât asupra profitabilităţii acesteia, cât şi asupra preţului şi calităţii serviciilor prestate utilizatorilor şi consumatorilor finali”, a declarat ministrul Energiei, Răzvan Nicolescu, citat într-un comunicat transmis săptămâna trecută.

Ca urmare a nivelului ridicat de suprasubcriere pe tranşele de retail, Electrica a decis realocarea unui număr de 10.631.325 de acţiuni din tranşa adresată investitorilor instituţionali către tranşele de retail. În perioada 16-25 iunie, statul român a oferit 177 milioane noi acţiuni Electrica urmând ca, după vânzare, participaţia statului să se reducă la aproximativ 48,8%.

C.C.