4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 13:12
No menu items!

Abrogarea pensiilor speciale se lasă cu proteste. Grefierii au ieșit în stradă

spot_img
Câteva mii de grefieri au ieșit în faţa instanţelor şi a parchetelor la nivel național, astăzi, de la ora 10.00, în timpul ședinței de plen a Camerei Deputaților, timp în care vor fi închise arhivele și registraturile și suspendate ședințele de judecată, a anunțat Sindicatul Grefei Judiciare.
 
La București, grefierii s-au adunat pe treptele Palatului de Justiție, de unde au plecat în marș către Parlament. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a spus că vrea să aibă un dialog cu aceștia, subliniind că este „solidar Guvernului Orban” și că „lucrurile nu se pot rezolva peste noapte, (…) în ceea ce privește finanțele făcute praf de PSD”.
 
Motivul protestelor îl reprezintă soluția adoptată de către Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților de adoptare a proiectului de lege care privește abrogarea pensiilor de serviciu și pentru personalul auxiliar de specialitate (grefieri) din sistemul judiciar, conform unui comunicat al Sindicatului Național al Grefei Judiciare Dicasterial (SNGJD). „Corpul personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești şi al parchetelor de pe lângă acestea înțelege să declanșeze o primă acțiune de protest care va conduce până la blocarea totală a activității în instanțe și parchete dacă acest proiect de lege va ajunge la vot final în plen și va conduce la abrogarea pensiilor de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate (grefieri)”, conchide Sindicatul grefierilor.
 
Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spune că dorește să aibă un dialog cu grefierii, subliniind că „lucrurile nu se pot rezolva peste noapte, (…) în ceea ce privește finanțele făcute praf de PSD”: „Acest Guvern, cu care sunt solidar, încearcă să scoată activitatea administrativă a țării din impas în care l-a dus politica PSD și în ceea ce privește finanțele țării făcute praf și în ceea ce privește legislația Justiției făcută praf și în ceea ce privește coeziunea sistemului judiciar făcută praf. Nu se pot rezolva lucruri peste noapte, dar avem răbdare, vom avea dialog, vom găsi împreună soluțiile”, a spus Predoiu.
 
Și CSM a remis miercuri un comunicat în care atrage atenția că nu va tolera afectarea statutului magistraților dacă va fi eliminată pensia de serviciu, subliniind că aceste plăți demonstrează că independența justiției include și securitatea financiară a corpului judecătorilor și procurorilor. De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că „va convoca Secțiile Unite pentru analizarea acestei situații și va lua cu fermitate toate măsurile permise de Constituția României și de lege pentru protejarea autorității judecătorești împotriva oricărui demers apt a-i afecta independența și, mediat, a dreptului cetățenilor la un act de justiție modern, eficient și în acord cu standardele europene privind calitatea unui serviciu public.” De asemenea, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție reamintește că indemnizația tuturor judecătorilor și procurorilor din România are natura juridică a unui drept salarial, calculându-se și plătindu-se integral contribuția de asigurări sociale, precum în cazul oricărui alt salariat, astfel încât susținerea că pensiile magistraților nu sunt bazate, fie și în parte, pe principiul contributivității, motiv pentru care s-ar impune să fie eliminate, este inacceptabilă.
 
Camera Deputaților are pe ordinea de zi a plenului de miercuri proiectul de lege al PNL care abrogă pensiile speciale pentru mai multe categorii, inclusiv parlamentari, magistrați și funcţionari publici cu statut special, excepție făcând militarii și polițiștii.