Mihail Gorbaciov, ultimul lider al Uniunii Sovietice, a murit marți, la vârsta de 91 de ani, a anunțat Reuters, citând agențiile de presă din Rusia.
Gorbaciov era internat de câteva zile în Spitalul Central din Moscova. Unitatea medicală a anunţat marţi seară că Mihail Gorbaciov, în vârstă de 91 de ani, a decedat din cauza naturale.
„În această seară, după o lungă boală gravă, Mihail Sergheevici Gorbaciov a decedat”, a comunicat Spitalul Clinic Central din Moscova (TSKB), conform agenţiilor de presă Tass şi Interfax.
Gorbaciov va fi înmormântat la Cimitirul Novodevichy din Moscova.
Mihail Gorbaciov a fost conducătorul Uniunii Sovietice din 1985 până în 1991.
Laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1990, Mihail Gorbaciov a inițiat liberalizarea economică, culturală și politică a Uniunii Sovietice.
Cea mai importantă moştenire a lui ”Gorbi”, aşa cum este el cunoscut în Occident, este faptul că a pus capăt cursei înarmării dintre Uniunea Sovietică şi Statele Unite şi, prin urmare, Războiului Rece, scrie EFE.
Mihail Gorbaciov: ”Acest lucru nu trebuie lăsat să se întâmple! Pericolul este colosal!”
Toate națiunile ar trebui să declare că armele nucleare trebuie distruse, declara într-un interviu pentru BBC fostul președinte al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov. Asta pentru a ne salva pe noi și planeta noastră.
Ce spunea Gorbaciov în 2021 despre tensiunile dintre Rusia și Occident
Ultimul lider sovietic spunea în decembrie 2021 că criza ruso-occidentală îşi are originea în „aroganţa” americană după destrămarea Uniunii Sovietice, în timp ce SUA și UE au acuzat, înainte de începutul războiului, că Moscova a comasat trupe la frontiera Ucrainei.
„Aceasta li s-a urcat la cap, aroganţa, autosatisfacţia, ei (americanii) s-au proclamat câştigători în Războiul Rece, în condiţiile în care împreună am salvat lumea de la confruntare”, a declarat Gorbaciov.
„Cum se poate spera la relaţii de echitate cu SUA, cu Occidentul în această situaţie?”, a continuat Mihail Gorbaciov, într-un interviu pentru agenţia de presă RIA Novosti, denunţând „triumfalismul” Washingtonului.
Fostul lider sovietic spunea că tabăra occidentală dorea „să construiască un nou imperiu, astfel s-a născut ideea extinderii NATO”.
Într-un interviu din ianuarie 2021, întrebat ce așteptări are de la președinția Biden, Gorbaciov a răspuns că „trebuie făcut ceva […] pentru a se normaliza relațiile”, pentru că acestea sunt „îngrijorătoare”.
Reacţii la moartea lui Mihail Gorbaciov
Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, şi-a exprimat „cele mai profunde condoleanţe”, a declarat purtătorul său de cuvânt, Dmitri Peskov, pentru agenţia de presă Interfax. „Mâine va trimite o telegramă de condoleanţe familiei şi prietenilor săi”, a transmis, marți seară, liderul de la Kremlin.
Secretarul general al ONU, Antonio Guterres: „Am fost profund întristat să aflu despre decesul lui Mihail Gorbaciov, un om de stat unic în felul său, care a schimbat cursul istoriei. El a făcut mai mult decât orice altă persoană pentru a pune capăt în mod paşnic Războiului Rece. „Lumea a pierdut un lider global impunător, un multilateralist angajat şi un avocat neobosit al păcii.”
Preşedintele Comisiei Europene, Ursula Von Der Leyen: „Mihail Gorbaciov a fost un lider de încredere şi respectat. El a jucat un rol crucial pentru a pune capăt Războiului Rece şi pentru a doborî Cortina de Fier. A deschis calea pentru o Europă liberă … Această moştenire este una pe care nu o vom uita.”
Fostul secretar de stat al SUA, Condoleezza Rice: „Sunt întristată să aflu de moartea lui Mihail Gorbaciov. A fost un om care a încercat să ofere o viaţă mai bună pentru poporul său. Viaţa sa a avut consecinţe, deoarece, fără el şi fără curajul său, nu ar fi fost posibilă încheierea paşnică a Războiului Rece.”
Premierul Marii Britanii, Boris Johnson: „Întotdeauna am admirat curajul şi integritatea de care a dat dovadă pentru a duce Războiul Rece la o concluzie paşnică … Într-o perioadă de agresiune a lui Putin în Ucraina, angajamentul său neobosit pentru deschiderea societăţii sovietice rămâne un exemplu pentru noi toţi.”
Adina Silav