5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 19:10
No menu items!

A murit “regizorul haiducilor”. Dinu Cocea a cerut să fie incinerat, iar cenușa va fi adusă în țară, de Paști

spot_img

dinu cocea

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre precum „Haiducii lui Şaptecai”, „Zestrea Domniţei Ralu” şi „Săptămâna Nebunilor”, a încetat din viață pe 26 decembrie, la 84 de ani, într-un spital din Paris. Cauza morții a fost insuficiența cardiacă.

Familia regizorului a dorit să facă publică informaţia mai târziu, pentru a o menaja pe soţia acestuia, Puşa Cocea. „Conservase un spirit optimist şi, până în ultima clipă, proiecta noi realizări profesionale”, a declarat Oana Cocea, fiica regretatului artist, agenției Mediafax.

Dinu Cocea s-a stabilit în România în ultimii ani, însă îşi petrecea timpul între Bucureşti şi Paris. Fiica regizorului a precizat că, în memoria tatălui său, va fi organizată o ceremonie funerară, la Paris, cel mai probabil în data de 8 ianuarie.

Dinu Cocea a dorit să fie incinerat, iar urna cu cenuşa acestuia va fi adusă în România, în jurul Paştelui, pentru a fi depusă în cavoul familiei de la cimitirul Sfânta Vineri din Bucureşti.

Dinu Cocea s-a născut pe 22 septembrie 1929, în comuna Periş din judeţul Ilfov. După succesul mare la public făcut cu seria de filme istorice precum: “Haiducii” (1966), “Răpirea Fecioarelor” (1968), “Haiducii lui Şaptecai” (1970), “Zestrea domniţei Ralu” (1970), “Stejar, extremă urgenţă” (1973), “Ecaterina Teodoroiu” (1979), “Iancu Jianu, zapciul” (1980), “Iancu Jianu, haiducul” (1981), el a căzut în dizgrație față de regimul comunist din cauza unui proiect de film „Pe apa Sâmbetei”, în care relata istoria unui baraj prost construit pe Argeş.

Drept urmare, regizorul a fost interzis, iar numele său a fost scos de pe genericele filmelor ce apăreau în cinematografe sau la postul naţional de televiziune. În urma acestui conflict cu autorităţile comuniste, Dinu Cocea a plecat din ţară în 1985, stabilindu-se la Paris.

La ediţia din 2010 a „Festivalului Internaţional de Film” de la Iaşi, i s-a decernat „Premiul de Excelenţă” pentru întreaga activitate, ca o recunoaştere a contribuţiei aduse cinematografiei româneşti.

C.C.