Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, secretarul de stat Bogdan Despescu și secretarul de stat Raed Arafat au anunțat, joi noapte, o nouă ordonanță militară, cea cu numărul 8. Printre îndemnuri patriotice, ministrul Marcel Vela a anunțat Ordonanța Militara cu nr 8. Măsurile cele mai importante:
- se suspendă cumpărarea de pachete majoritare de actiuni la companiile energetice din sistemul de stat național;
- se interzice exportul de cereale, de produse de panificație și de ulei;
- se prelungește interdicția zborurilor spre Spania cu încă două săptămâni.
Pe de altă parte, Ordonanța Militară relaxează o parte dintre măsurile care afectau producătorii și lucrătorii autohtoni: este permisă circulația dupa ora 22 celor care practică pescuitul comercial, deplasarea apicultorilor înspre și dinspre stupină.
Conform ordinului Ministerului Agriculturii este prohibiție la pescuit în până pe data de 2 iunie.
”Este interzis pescuitul în scop comercial, recreativ/sportiv și familial al oricăror specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice vii în zona economică Meleaua Sfântu Gheorghe până la Ciotic, pe o durată de 60 de zile, în perioada 04 aprilie – 02 iunie inclusiv.
Ordonanța Militară 8 liberalizează circulația celor care oferă servicii auto, în măsura în care fiecare categorie dovedește cu acte desfășurarea activităților respective. Deasemenea, în zilele de joi, vineri și sâmbătă – premergatoare sărbătorilor Pascale – operatorii economici își pot prelungi orarul de funcționare.
Vămile cu Ungaria rămân deschise pentru muncitorii transfrontalieri, dar se prelungește suspendarea zborurilor efectuate de operatori economici aerieni spre Spania și din Spania către România, pentru o perioadă de 14 zile, începând cu data de 14 aprilie 2020.
„Sunt conștient că mă adresez unui popor creștin și moral. Stând în casă și respectând restricțiile vom intra mai repede în normalitatea pe care ne-o dorim cu toții. Știu că vă doriți să mergeti la Biserica în noaptea de Înviere, dar e mai bine să stăm acasă ca să evităm explozia cazurilor. Am suplimentat numărul patrulelor pentru noaptea de Înviere”, a declarat Marcel Vela.
Acesta a anunțat și că piețele agroalimentare rămân deschise pe toată perioada stării de urgență, strict pentru agricultorii care prezintă certificat de producător agricol, cu obligația respectării măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.
O măsură riscantă, anunțată joi noapte, a fost interzicerea exportului pentru unele produse agroalimentare (cereale, produse de panificație și ulei): grâu, orez, orz, soia, porumb, produse de patiserie, biscuiți și ulei.
Practic, de noaptea trecută au fost suspendate inclusiv procedurile de export aflate deja în derulare, pe perioada stării de urgență, dar și activitatea pentru emiterea certificatelor fito-sanitare necesare pentru exportul acestor produse. În acest fel, statul a oprit o relație de parteneriat cu tradiție cu state precum Egiptul, care nu are posibilități proprii de producție, în loc să aprecieze necesară generarea de stocuri.
O altă măsură, generată de cazurile de infectare din centrele pentru vârstnici, interzice, pe perioada stării de urgență, încetarea sau suspendarea activității serviciilor sociale de tipul centrelor rezidențiale de îngrijire și asistență a persoanelor vârstnice, centrelor rezidențiale pentru copii și adulți, cu și fără dizabilități, precum și pentru alte categorii vulnerabile, publice și private.