-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:51
No menu items!

A început Anul Nou CHINEZESC

spot_img

anul nou chinezesc

La data de 31 ianuarie începe Anul Nou Chinezesc, care se va încheia pe 18 februarie 2015.

Potrivit calendarului chinezesc, anul 2014 va fi cel al Calului Verde de Lemn, despre care specialiştii în astrologie spun că va fi „al victoriilor neaşteptate şi al romantismului”. Anul Nou Chinezesc mai este numit „Sărbătoarea Primăverii” şi se încheie cu Festivalul Lampioanelor. Ca şi Crăciunul pentru creştini, „Sărbătoarea Primăverii” reprezintă cea mai importantă sărbătoare pentru chinezi. Istoricii spun ca are o vechime de circa 5.000 de ani.

Anul Nou Chinezesc se sărbătorește în țări și teritorii cu populație chinezească mare, cum ar fi Republica Populară Chineză, Hong Kong, Taiwan, Macau, Vietnam, Singapore, Indonezia, Malaezia, precum și în cartierele chinezești din orașele din toată lumea. În țări cum ar fi Australia, Canada și SUA, deși Anul Nou Chinezesc nu este o sărbătoare oficială, etnicii chinezi o sărbătoresc, iar poșta emite timbre tematice.

Potrivit „calendarului agricol”, un an este perioada în care luna efectuează 12 rotaţii în jurul Terrei, fiecare rotaţie având o durată de o lună. Anul Nou Chinezesc nu are o dată fixă: cade întotdeauna între 21 ianuarie şi 19 februarie, în funcţie de calendarul lunar, iar festivităţile în cinstea sa durează mai multe zile. Tradiţia spune că Nian, un monstru uriaş care pradă oamenii în jurul datei de Anul Nou, a fost potolit de un bătrân. El i-a sfătuit apoi pe oameni să arboreze decoraţiuni de culoare roşie la uşi şi la ferestre pentru a-l alunga, lucru pe care chinezii îl fac şi astăzi.

Obiceiuri străvechi

Pregătirile încep cu o lună înainte când oamenii cumpără cadouri, materiale pentru decoraţiuni, alimente şi haine. Tot atunci începe şi curăţenia caselor pentru a alunga ghinioanele, iar uşile şi geamurile sunt vopsite din nou, de obicei în roşu. Apoi ele sunt decorate cu benzi de hârtie roşie (ChunLian) pe care sunt înscrise diferite urări de fericire, prosperitate şi viaţă lungă.

Cina servită în familie în ajunul Anului Nou conține carne de porc, rață sau pui, precum și un desert dulce, iar seara se încheie cu focuri de artificii. A doua zi dimineața, copiii le urează părinților un an nou fericit și cu sănătate, primind bani în plicuri de hârtie roșie.

Îmbrăcămintea este de obicei de culoare roşie deoarece se crede că alungă spiritele rele. Negrul şi albul sunt asociate doliului aşa că oamenii se feresc să poarte aceste culori în Ajun.

G.T.