Greva generală a profesorilor a intrat în cea de-a doua zi. Sindicatele din Învățământ nu renunță la protest și cer ca un profesor debutant să aibă un salariu de 4.000 de lei, iar un profesor la final de carieră să primească 7.000 de lei în mână. Premierul Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu urmează să aibă, de la ora 11.00, consultări cu reprezentanții asociațiilor de părinți și de elevi la Palatul Victoriei.
Luni, niciun oficial nu a reluat negocierile cu sindicaliștii. Premierul Nicolae Ciucă ar urma ca marți de la ora 11.00 să aibă consultări cu reprezentanții asociațiilor de părinți și de elevi la Palatul Victoriei, conform agendei oficiale.
În majoritatea școlile din România nu se vor ține cursuri pentru a doua zi consecutiv, aceasta fiind prima grevă generală după 18 ani. Sindicatele și guvernanții nu s-au întâlnit pentru a relua discuțiile, dar și-au transmis mesaje de la distanță.
Premierul Niculae Ciucă a făcut apel către angajații din învățământ să revină la catedră, „mai ales în această perioadă extrem de importantă pentru elevi”, susținând că „Guvernul este pregătit să pună în aplicare viziunea educației centrate pe elev”.
El a transmis acest mesaj după ce Senatul a adoptat legile Educației, pe care opoziția a anunțat că le atacă la Curtea Constituțională.
Preşedintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), Simion Hăncescu, a spus luni că mesajul premierului Nicolae Ciucă în care profesorii erau chemați să revină la catedră nu va face decât să crească numărul greviştilor. El a mai declarat că o rezolvare a conflictului ar fi ca Guvernul să vină cu un act normativ, să acorde o mărire salarială în avans faţă de legea salarizării.
Înghețarea anului școlar nu este luată în calcul în niciun scenariu, a spus luni secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a declarat la Radio România Actualități că luni au fost în grevă între 60 și 70% dintre angajații din școli și că Ministerul Educației nu va face publice listele cu procente de participare, pe școli, pentru că ar putea duce la o etichetare a unităților de învățământ. „Oricum, amplitudinea mișcării de protest este una importantă”, a subliniat secretarul de stat.
Elevii de clasa a VI-a ar trebui să susțină, miercuri, prima probă la Evaluarea Națională
Primii afectați de greva profesorilor sunt elevii de clasa a VI-a. Aceștia ar trebui să susțină, miercuri, prima proba de la Evaluarea Națională.
Liceenii de clasa a XII-a riscă, la rândul lor, să rămână cu mediile neîncheiate.
„Câtă vreme este grevă generală, nu putem discuta de susținerea vreunei activități didactice de predare sau de evaluare„, spune însă liderul de sindicat Marius Nistor.
Adina Silav