0.2 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 5:17
No menu items!

9 posturi de procurori europeni delegați în România, scoase la concurs de Ministerul Justiției. Care sunt condițiile

spot_img

Ministerul Justiţiei a anunţat, marţi, că a fost iniţiată procedura de selecţie a candidaţilor pentru nouă posturi de procuror european delegat în România, candidaturile putând fi trimise până în 3 aprilie, inclusiv. Procurorii care doresc să se înscrie trebuie să aibă cel puţin 12 ani vechime şi ”experienţă practică relevantă” în sistemul judiciar românesc.

Potrivit Ministerului Justiţiei, a fost declanşată procedura de selecţie a candidaţilor pentru funcţia de procuror european delegat în România, fiind vorba despre 9 posturi.

Pentru ocuparea acestor posturi, candidaţii trebuie să aibă cetăţenia română şi domiciliul în România, să fie procurori cu minimum 12 ani vechime în funcţie şi să aibă grad profesional cel puţin de parchet de pe lângă tribunal, condiţii care trebuie îndeplinite până la momentul depunerii dosarului de înscriere şi dovedite cu adeverinţe.

Alte cerinţe se referă la ”experienţă practică relevantă” în sistemul judiciar românesc, îndeosebi în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene ori a infracţiunilor în domeniul fiscal sau vamal, şi cunoaşterea în mod satisfăcător a limbii engleze, limba de lucru pentru activităţile operaţionale şi administrative ale EPPO.

Persoanele interesate îşi pot depune candidatura, în format electronic, la adresa de email [email protected], până în 3 aprilie 2023, inclusiv. Candidaturile transmise după această dată nu vor fi luate în considerare.

Dosarele depuse vor fi analizate de Comisia de selecţie, iar rezultatele verificării şi informaţiile privind programarea candidaţilor pentru susţinerea interviului vor fi publicate pe site-ul Ministerului Justiţiei.

”Evaluarea candidaţilor se face pe baza aspectelor relevante rezultate din susţinerea interviului, din analiza documentelor depuse de către candidat cu privire la experienţa practică relevantă în sistemul juridic românesc, îndeosebi în domeniul urmăririi penale a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene ori a infracţiunilor în domeniul fiscal sau vamal, precum şi a altor aspecte verificabile rezultate din activitatea sa profesională”, a precizat Ministerul Justiţiei.

La finalizarea interviurilor, Comisia va selecta candidaţii pentru ocuparea a 9 posturi de procurori europeni delegaţi în România. Lista candidaturilor va fi comunicată Procurorului Şef European şi va fi publicată pe site-ul Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi al Ministerului Public. Data începerii activităţii în calitate de procuror european delegat în România va fi cea stabilită ca urmare a procedurilor specifice în cadrul EPPO, iar desfăşurarea activităţii se va realiza potrivit dispoziţiilor art. 16 alin. (7) din Legea nr. 6/2021 privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO).

Candidaţii înscrişi în procedura de selecţie trebuie să cunoască, pe lângă legislaţia naţională în materie, Regulamentul (UE) 2017/1939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO) publicat în JO L 283 din data de 31.10.2017, (inclusiv îndreptările erorilor materiale din cuprinsul acestuia), deciziile Colegiului EPPO şi Legea nr. 6/2021 privind stabilirea unor măsuri pentru punerea în aplicare a Regulamentului (UE) 2017/1.939 al Consiliului din 12 octombrie 2017 de punere în aplicare a unei forme de cooperare consolidată în ceea ce priveşte instituirea Parchetului European (EPPO).

                                                                                                                 Adina Silav