0.1 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 8:35
No menu items!

9 ani de la Colectiv şi niciun centru pentru marii arşi

spot_img

Pe 30 octombrie, se împlinesc 9 ani de la cumplitul incendiu de la Colectiv, în urma căruia 64 de tineri şi-au pierdut viaţa, iar alte 160 de persoane au fost rănite şi au avut nevoie de spitalizare. Aproape un deceniu mai târziu, România încă nu are niciun centru pentru marii arși. Trei centre sunt în plan de tot atâta timp: în București, Târgu Mureș și Timișoara.

Ca în fiecare an, oamenii sunt așteptați în fața fabricii Pionierul, din București, să aprindă o lumânare și să se gândească, pentru câteva momente, la tinerii care și-au pierdut viața în cea mai mare tragedie din istoria recentă.

Supraviețuitorii și familiile victimelor cer în continuare răspunsuri și măsuri eficiente din partea autorităților, pentru ca o asemenea tragedie să nu se mai repete.

Autoritățile au promis atunci că vor construi trei centre pentru marii arși. Este vorba despre trei centre care vor avea 26 de paturi de terapie intensivă pentru marii arși și 26 de paturi de terapie intermediară. Ele vor fi la Timișoara, unde se află cea mai avansată construcție, la Târgu Mureș și București. Niciunul dintre acestea nu este însă finalizat, iar România continuă și acum să își trimită pacienții cu arsuri grave în străinătate.

Chiar luna acesta, un tânăr din Botoșani s-a trezit în situația că nu poate primi tratament de specialitate din cauza lipsei de locuri în spitalele de arşi. Tânărul a suferit arsuri grave în timp ce încerca să alimenteze rezervorul unei drujbe și a apelat serviciul 112, cerând ajutor. 

„Echipajul de terapie intensivă mobilă a fost solicitat pentru un pacient în vârstă de 26 de ani, sex masculin, care prezenta arsură prin flacără produsă accidental, în urma manipulării cu un bidon de benzină. Arsura reprezintă aproximativ 60% din suprafața corpului, la nivel toracic posterior, membre superioare şi membre inferioare, gradul II-III”, a precizat medicul primar Ramona Guraliuc, coordonatorul UPU-SMURD Botoşani.

Medicii din cadrul UPU-SMURD au încercat în zadar să găsească un loc pentru acesta într-un spital din ţară în care sunt paturi pentru tratarea arsurilor foarte grave. Niciunul dintre acele locuri nu era atunci disponibil.

Câte paturi alocate marilor arși există în România

În acest moment România are 34 de paturi pentru mari arși. Șase sunt la Spitalul Floreasca, câte cinci la Spitalul de Arși din București, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași și la Spitalului Județean Timișoara. Alte trei se află la Spitalul Clinic „Bagdasar-Arseni”.

10 paturi pentru copii sunt disponibile la Spitalul ”Grigore Alexandrescu” din Capitală.

 

 

                                                                                                           Adina Bucur