4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 19:51
No menu items!

800 de copii mor anual în România, în accidente stupide

spot_img

Statisticile arată că 10% dintre copii, cu vârste cuprinse între 0 şi 19 ani, suferă accidente mai mult sau mai puţin grave. Dar nu există zi în care să nu aflăm din mass-media că un copil a murit sau este în stare gravă la spital, pentru că a luat foc, s-a otrăvit, a căzut de la balcon sau a fost opărit de oala cu ciorbă. Aproape 800 de copii mor în fiecare an în România, arși, opăriți, înecați, striviți sau intoxicați. Pe lângă Bulgaria și Albania, avem cea mai ridicată rată a accidentelor la minori din Europa!

Un copil ars în fiecare săptămână

În România, accidentele reprezintă principala cauză a deceselor în rândul copiilor și adolescenților cu vârsta cuprinsă între 0 și 19 ani. Raportul privind siguranța copiilor a fost elaborat în 2012 în cadrul proiectului TACTICS (Instrumente pentru prevenirea Accidentelor la Copii și Siguranța Copiilor) pentru măsurarea progresului și stabilirea unor obiective cu scopul de a reduce mortalitatea și morbididatea accidentelor în rândul copiilor și adolescenților din Europa. Săptămânal, un copil din România este victima incendiilor, din cauza neglijenței părinților. Majoritatea incidentelor sunt provocate de improvizații ori de utilizarea defectuoasă a mijloacelor de încălzire și a instalațiilor electrice. Recent, un copilaș de doi ani a murit carbonizat, pentru că mama l-a lăsat singur în casă și a plecat prin vecini. Aceste accidente dramatice se petrec, de obicei, în familiile sărace, cu mulți copii, care au surse de încălzire improvizate. Cei care locuiesc în case din carton, la marginea marilor orașe, sunt cei mai expuși la astfel de pericole.

Cele mai multe accidente se produc iarna

Pe plan mondial, accidentele suferite de micuţi fac mai multe victime decât epidemiile sau bolile curente. Categoriile principale de accidente sunt: cele auto, răniri cu arme albe sau de foc, căderi de la înălţime, electrocuţiile, înţepăturile de insecte şi intoxicaţiile acute, dintre care cele mai frecvente, cu sodă caustică. Copiii mici lăsaţi nesupravegheaţi ajung în stare gravă la camera de gardă după ce au înghiţit diverse jucării, bani, medalii, ace sau cremă de faţă. O treime dintre accidente se produc la copiii cu vârste între 1 şi 3 ani, numărul acestora fiind mai crescut în intervalul 10 – 16 ani. Aceleaşi date relevă faptul că băieţii sunt mult mai expuşi din cauză că sunt mai năzdrăvani și au mai multă energie. Dar, uneori, și fetițele sunt la fel de zvăpăiate și neascultătoare. Atât în casă, cât şi în aer liber, cele mai multe accidente se produc iarna. Mediul social în care creşte copilul influenţează foarte mult cifra evenimentelor nedorite.

Casele improvizate iau cel mai repede foc.

Părinții sunt responsabili de viața micuților

Dr. Gheorghe Theodoru, unul dintre cei mai experimentaţi medici pediatrii români, a avut mult de a face în cariera sa cu tot felul de accidente, în care victime au fost copiii nesupravegheați. „Nu există nici o scuză pentru nenorocirile care li se pot întâmpla copiilor noştri atunci când, din neatenţie, ignoranţă sau pentru un motiv pueril, uităm că scopul e să avem grijă de ei. Toate nenorocirile pe care le-am văzut au fost, nu din fatalitate, ci din cauza neglijenţei părinţilor sau a bunicilor, a lipsei de supraveghere ori a lipsei de educaţie a copiilor mai mari! Părinții sunt responsabili de viața micuților.”. Dr. Theodoru și-a amintit de cazul tragic al unui băieţel care a înghiţit toate tabletele hipertensive găsite într-un flacon al bunicii. Copilul n-a mai putut fi salvat. Frecvente sunt şi otrăvirile cu pesticide, în urma operaţiunilor de dezinsecţie ale locuinţelor, dar şi intoxicaţiile cu anilină, după îngurgitarea de cremă cosmetică.

S-a otrăvit cu crema mamei

„Lângă copiii mici trebuie să stai tot timpul, continuă dr. Teodoru. Nu ştii când vine nenorocirea, aşa că trebuie s-o previi. Îmi amintesc de un pacient de-al meu, copil de trei ani. Se juca cu fratele lui. Ăsta, mai mare, ia puşca de vânătoare a tatălui şi îl împușcă. Micuţul moare la spital, în chinuri groaznice. În alt caz, vrând să recupereze o minge dintr-o curte, un copil sare gardul după ea. Se înţeapă într-unul din vârfurile grilajului, direct în ficat, şi moare în câteva minute. Mare tragedie!!! Accidentele sunt cu miile. O fetiță de 1 ani și opt luni a descoperit crema mamei pe noptieră. Mirosea frumos a fructe și copila a început să mănânce din ea. A ajuns în stare gravă la spital, dar a scăpat. Îmi mai amintesc de unul: câţiva băieţei și-au făcut arcuri, cu săgeţi dintr-o umbrelă veche. S-au jucat, dar unul dintre ei a primit o săgeată în ochi și a rămas fără vedere.”

O boabă de fasole a ucis-o

Aceste accidente tragice și stupide puteau fi evitate dacă părinţii aveau mai multă grijă de micuţi. Iată, mai departe, și alte cazuri întâlnite medicii pediatri de-a lungul carierei lor: un copil de două luni este lăsat, timp de o oră, culcat pe burtă. Când se întoarce la el, mama lui îl găseşte asfixiat. Orice intervenţie ulterioară este zadarnică. O altă întâmplare tragică: o fetiță de 4 ani își vâră, în joacă, pe una dintre nări, o boabă mică de fasole, fără s-o vadă nimeni. Spre seară, bobița este inspirată în plămâni și, până să se dumirească părinții ei, care erau de la țară, copila moare sufocată. Când a ajuns Salvarea era prea târziu. Un alt copilaş, de un an şi şapte luni, se juca pe balcon. La un moment dat, s-a  căţărat pe o ladă. „Lasă, că nu poate el să ajungă mai sus!” a zis mama, care și-a văzut de treburi prin bucătărie. Dar băiețelul a ajuns de pe ladă pe marginea balconului. S-a dezechilibrat şi a căzut de la etajul VII. A murit pe loc! Un alt băieţel, de trei ani, se juca prin băcătărie, unde mama lui pregătea mâncarea. O clipă de neatenţie din partea acesteia şi micuţul trage peste el o oală cu apă clocotită de pe aragaz. Scapă cu viaţă, dar după luni în şir de chinuri, rămâne desfigurat pentru tot restul vieţii.

Trenul i-a tăiat picioarele

Ca să poată face curățenie mai bine prin sufragerie, o mamă inconștientă și-a așezat fetița de doi ani între ferestre, la etajul doi. Oare nu avea un scăunel? O canapea? Copila a dat cu pumnii în geam, care s-a spart, iar ea a căzut în gol. A murit în drum spre spital. Un băiat de 11 ani, tare neastâmpărat, venea cu trenul de la bunici. Profitând că părinţii lui erau ocupaţi cu bagajele, a sărit înainte de oprire. Fularul i s-a agățat de scară şi a fost tras, nu se știe cum, sub roţi. A rămas fără ambele picioare, care i-au fost tăiate. Băiatul a murit, după 5 zile, în chinuri cumplite, la spital. O altă tragedie s-a întâmplat cu un băiețel de 3 anișori, tot din pricina părinților care au lăsat la îndemâna lui, o substanță pentru flori, foarte toxică. Copilul a băut din ea și până să ajungă la spital și-a dat duhul. Chiar dacă se zice că fetele sunt mai cuminţi decât băieţii, nici ele nu sunt scutite de accidente fatale. O micuţă de doi ani mânca alune, de față cu mamei ei. S-a înecat cu o bucățică, a tușit, apoi s-a învinețit și a murit. Medicul, care a sosit în 10 minute, n-a mai putut face nimic pentru ea.

Multi copii mor arși pentru că s-au jucat lângă aragaz si nu au fost supravegheați de părinți.

Flăcările omoară copii!

Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, cu sprijinul E-On România a demarat o campanie de educare publică a cetățenilor, în special a părinților. La finele ei, speranța cea mai mare este că numărul de incendii la locuințe și a victimelor din rândul copiilor vor fi reduse. Titlul acestei campanii este: F.O.C.–Flăcările Omoară Copii. Reprezentanții IGSU fac și unele recomandări pentru siguranța micuților:

Învață-ți copilul să:

-nu se joace cu chibriturile, brichetele sau alte surse de aprindere;

-se salveze în caz de incendiu sau alt pericol;

-anunțe la 112 orice situație care îi pune viața în pericol.

Pentru siguranța copilului tău:

-păstrează chibriturile, brichetele și alte surse de foc în locuri în care nu are acces;

-înlătura orice curiozitate în legătură cu focul, explicându-i cu răbdare pericolul pe care acesta îl reprezintă pentru viața lui;

-nu îl lăsa singur în casă cu aragazul, mijloacele de încălzire sau aparatele electrice aflate în funcțiune!

-odată cu creșterea, învăţă-l cum să utilizeze sursele de aprindere și să se comporte în situaţii de pericol.

Învață copilul următoarele reguli ce îi pot salva viața în situații critice:

-dacă este singur acasă, să părăsească imediat locuința și să anunțe un vecin sau primul adult despre izbucnirea incendiului;

-dacă nu poate părăsi locuința, să telefoneze, dacă are posibilitatea, la 112 (numărul unic pentru urgențe) și să anunțe evenimentul precizând adresa, precum și faptul că este blocat în casă, după care să iasă la fereastră și să strige după ajutor;

ATENȚIE! nu trebuie să se ascundă în dulap, sub pat sau în alte locuri în care nu poate fi văzut de persoanele care intră în locuință;

-dacă i-au luat foc hainele, trebuie să se lase pe jos și să se rostogolească până la stingerea flăcărilor;

-atunci când în încăpere este fum, trebuie să se deplaseze aplecat sau târâș pentru a evita inhalarea acestuia. Dana Fodor Mateescu