3.1 C
București
luni, 25 noiembrie 2024 - 8:18
No menu items!

70% din membrii Consiliului Investitorilor Străini cred că mediul de afaceri s-a deteriorat în ultimele 6 luni

spot_img

Consiliul Investiorilor Străini a dat publicității rezultatele unui sondaj intern care arată că încrederea în mediul de afaceri din România a continuat să scadă, în ciuda faptului că 54% dintre respondenți se așteaptă ca veniturile lor să crească în acest an.

”Peste 70% dintre respondenți spun că evoluțiile din ultimele 6 luni (perioada de referință a chestionarului) le-au scăzut încrederea în mediul de afaceri din România și consideră că aceasta s-a deteriorat. Cifrele acestea nu aduc vești foarte bune având în vedere că una din prioritățile Guvernului o reprezintă creșterea nivelului investițiilor în economia României, obiectiv care pare dificil de atins în aceste condiții”, potrivit unui comunicat al Consiliului Investitorilor Străini (FIC / Foreign Investors Council).

Concluziile Indicelui percepției membrilor FIC despre mediul de afaceri din România:  

  • 68% dintre respondenți consideră că forța de muncă disponibilă nu este suficient de competitivă;
  • 85% dintre respondenți caracterizează sistemul fiscal din România ca necompetitiv și probabil nu din cauza nivelului de impozitare, ci din cauza schimbărilor bruște de politică fiscală și lipsei de modernizare la nivelul ANAF;
  • 96% dintre respondenți spun că întâmpină dificultăți datorită poverii reglementărilor care sunt neclare și în continuă schimbare;
  • 92% consideră că infrastructura nu este suficient de bine dezvoltată ceea ce nu mai este demult o surpriză pentru nimeni;
  • 100% dintre respondenți descriu birocrația din România ca fiind necompetitivă în comparație cu alte țări din Europa unde desfășoară activități și tot în unanimitate reclamă lipsa de transparență și de consistență în adoptarea și aplicarea politicilor publice.

Investițiile străine în România au ajuns la 4,5 miliarde de euro în 2017 în foarte ușoară creștere față de 2015 sau 2016 și  la jumătate față de nivelul înregistrat în anii 2007-2008. O parte semnificativă a acestor investiții au fost realizate de companiile deja prezente în România, care se adaptează la creșterea economiei locale, europene și globale. Cu toate acestea, România are nevoie de noi investitori care să aducă cu ei un plus de capital și tehnologie, crede FIC.

O analiză recentă a Băncii Mondiale arată că investițiile străine atrase de România în 2016 reprezentau doar 2,8% din PIB, în timp ce în Europa de Est fluxurile erau de aproximativ 8% din PIB pentru aceeași perioadă.

”Mesajul FIC pentru decidenții politici este că, atâta vreme cât indicele percepției despre mediul de afaceri din România sugerează mai degrabă neîncredere, șansele de a atrage noi investiții semnificative sunt minime. Cu un nivel scăzut al încrederii în politicile publice este puțin probabil ca România să atragă noi investiții în zonele cu șomaj încă ridicat, în sectoare esențiale cum este cel al utilităților sau în proiecte de parteneriat public-privat pe care reprezentanții Guvernului încearcă să le încheie în perioada următoare”, afirmă reprezentanții FIC.

Indicele este realizat doar în rândul comunității membrilor FIC, companii care au avut în 2016 o cifră de afaceri de 187 de miliarde de lei și 200.000 de angajați.

V.B.