5.3 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 20:08
No menu items!

7 ani de proces. 1 an fără motivarea instanței. Dosarul „Hidroelectrica”, aproape de prescriere

spot_img

În cauza în care fostul director Traian Oprea a fost condamnat la 9 ani de închisoare cu executare ar putea interveni prescripția răspunderii penale. Motivul: instanța nu și-a motivat de UN AN decizia

traian oprea_hidroelectrica

Traian Oprea, fost director general al Hidroelectrica, ar putea scăpa de unul din dosarele penale în care a fost trimis în judecată din motive cel puţin ciudate. Astfel, într-una din cauze, în care a fost deja condamnat la nouă ani de închisoare cu executare de Tribunalul Bucureşti, pentru că a prejudiciat Hidroelectrica cu aproape 2  milioane de euro în 2004, răspunderea penală a celor trimişi în judecată de DNA s-ar putea prescrie.

Sentinţă neredactată de un an. 7 ani de proces

În iunie 2013, după şapte ani de proces, Tribunalul Bucureşti decide că învinuirile DNA la adresa foştilor şefi ai Hidroelectrica se confirmă şi dispune condamnarea acestora.

Traian Oprea a primit 9 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, „locotenentul acestuia”, Lavinius Asan a fost condamnat la 7 ani de închisoare, iar majoritatea inculpaţilor au primit câte 5 ani de închisoare. Tribunalului Bucureşti s-a pronunțat pe 20 iunie 2013, iar inculpații au făcut imediat apel.  De atuncin dosarul a „înţepenit” la aceeaşi instanţă. Deşi a trecut un an de la hotărârea judecătorească,  cauza nu a fost înregistrată la Curtea de Apel Bucureşti (CAB) pentru judecarea apelurilor declarate de inculpaţi, dosarul nefiind înregistrat nici pe portalul instanţelor de judecată la CAB.

Surse judiciare au explicat pentru Sursa Zilei că, în cazul în care hotărârea nu va fi motivată prea curând, sunt şanse pentru apariţia prescripţiei răspunderii penale.

Sentinţa  a fost clar contestată, pentru că nu accepta Oprea să facă nouă ani de închisoare. Cea mai gravă acuzaţie de acolo este cea de spălare de bani care, pe vechiul cod, avea termen de prescripţie în jur de 12 ani. Dacă faptele sunt din 2004 înseamnă prescriere 2016.  Dacă au lungit-o şapte ani la fond, cum acum suntem deja la mijlocul lui 2014, de ce nu ar mai reuşi să tragă de timp un an şi ceva?,

surse judiciare

 Afacerile cu firma lui unui fost director Electrica le-au creat probleme

Traian Oprea, împreună cu Lavinius George Asan, fost director adjunct marketing Hidroelectrica, dar şi alţi funcţionari şi oameni de afaceri au fost trimişi în judecată în august 2006 de procurorii DNA.

Acuzaţiile: abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, mai multe tipuri de falsuri, evaziune fiscal, concurenţă neloială.

Potrivit DNA,  din probele administrate la dosar a reieşit că, în perioada septembrie-decembrie 2004, directorul general al societăţii Hidroelectrica, Traian Oprea, împreună cu ceilalţi patru reprezentanţi ai societăţii – Asan, Ioan Trif, Dan Popescu şi Ioana Dudaş au avizat, aprobat şi iniţiat cumpărarea de aparatură electrică de joasă tensiune marca Siemens contrafăcută de la societatea comercială bucureşteană ENOL Group SA şi produse de acelaşi gen marca Schneider supraevaluate de la societatea CFR SSVM Bucureşti (fără nicio legătură cu societăţile de transport pe calea ferată). Achiziţia, destinată mai multor sucursale din ţară ale societăţii Hidroelectrica, societate cu capital de stat, s-ar fi făcut cu încălcarea flagrantă a reglementarilor legale privind achiziţiile publice precum şi a normelor impuse sucursalelor în materie de aprovizionare cu materiale şi echipamente. Prejudiciul total cauzat societăţii HIDROELECTRICA SA prin efectuarea celor două achiziţii publice se ridică la suma de 71.797.868.666 ROL, adică aproximativ 1,8 milioane de euro.

Enol Grup este firma înfiinţată şi patronată de fostul director Electrica din perioada Dan Ioan Popescu, Lucian Boghiu. Boghiu a fost şi el trimis în judecată de DNA Timişoara, dar achitat definitiv de judecători.

Traian Oprea a fost director general la Hidroelectrica în perioada 2003-2009, când a fost retras pe poziţia de director general adjunct, preşedintele Traian Băsescu declarând atunci că şi-a folosit influenţa asupra Guvernului pentru înlocuirea lui Oprea. În ianuarie 2013, noul ministru al economiei, Varujan Vosganian, l-a numit pe Oprea consilier personal, motivând că are nevoie de oameni cu experiență în echipa sa. Victor Ponta a declarat, supărat că Vosganian și l-a luat consilier tocmai pe cel care a semnat contractele cu „băieții deștepți”, așa că ministrul economiei a renunțat la Oprea. Acesta a rămas simplu inginer la Hidroelectrica, până anul trecut, în iunie, când a fost și condamnat la 9 ani de închisoare și a fost concediat, alături de alți 303 angajați ai Hidroelectrica, în cadrul disponibilizărilor făcute de firma de insolvență.

Cristi Ciupercă