16.1 C
București
luni, 16 septembrie 2024 - 22:05
No menu items!

6 beneficii ale dușului cu apă rece

spot_img

A rămâne fără apă caldă în timpul dușului ar putea fi de fapt o binecuvântare. Potrivit experților, un duș rece, chiar și pentru doar câteva minute, poate acționa ca o formă de terapie prin frig, oferind numeroase beneficii pentru sănătate, în special pentru cei care fac exerciții fizice în mod regulat. Dușul cu apă rece are multe beneficii.

„Dușurile reci sunt o modalitate convenabilă pentru un atlet amator sau oricine se bucură de exerciții fizice de a obține unele dintre beneficiile terapiei prin frig după un antrenament”, spune Dr. Sharon Hame, chirurg ortoped la UCLA Health, cu o certificare de subspecialitate în medicina sportivă, informază UCLA Health.

Terapia prin frig, cunoscută și sub numele de crioterapie, presupune expunerea corpului la temperaturi scăzute pentru a răci țesuturile în scop terapeutic. Mai multe metode de aplicare a terapiei prin frig includ:

– Dusuri reci: Coborârea temperaturii apei sub 60 de grade timp de două-trei minute,
– Spray rece: Folosit pentru a amorți o zonă mică,
– Imersiune în apă rece sau băi cu gheață: Scufundarea în apă rece a tot ce se află în afară de cap și gât,
– Aplicarea localizată a gheții: Tratarea rănilor sau a unor grupuri musculare specifice,
– Crioterapie pe tot corpul: Expunerea corpului la vapori foarte reci.

Deși dușurile reci nu sunt un tratament primar pentru nicio afecțiune specifică, ele pot fi benefice pentru ameliorarea simptomelor. Iată șase beneficii potențiale:

1. Creșterea imunității

Trecerea de la un duș cald la unul rece timp de câteva minute ar putea să vă îmbunătățească sistemul imunitar. Șocul apei reci poate stimula leucocitele, celulele sanguine care luptă împotriva infecțiilor. Un studiu realizat în Olanda a constatat că persoanele care au făcut dușuri reci timp de 30, 60 sau 90 de secunde, timp de 90 de zile, au apelat la concediu medical la locul de muncă cu 29% mai rar decât cele care nu au făcut acest lucru.

2. Combaterea simptomelor depresiei

Deși cercetările sunt limitate, unele studii indică faptul că terapia cu apă rece poate ajuta la reducerea simptomelor depresiei. Într-un studiu clinic, participanții care au făcut zilnic dușuri reci timp de câteva luni au raportat o scădere a simptomelor depresiei. Cercetări suplimentare sugerează că expunerea la apă rece ar putea îmbunătăți starea de spirit și diminua anxietatea.

3. Îmbunătățirea circulației

Expunerea la apă rece forțează organismul să intre în „modul de supraviețuire”, îmbunătățind circulația fluxului sanguin. „Creșterea circulației redistribută sângele și livrează sânge proaspăt oxigenat în zonele corpului care au nevoie de recuperare”, explică Dr. Hame. Acest proces poate accelera recuperarea musculară după exerciții fizice și poate fi potențial benefic pentru cei cu tensiune arterială ridicată sau diabet, făcând sistemul circulator mai eficient în timp.

4.Creșterea metabolismului

Dușurile reci determină organismul să cheltuiască energie pentru a se încălzi, ceea ce poate duce la o mică creștere a arderii de calorii și a metabolismului. Cu toate acestea, este important de reținut că cercetările privind acest beneficiu sunt încă limitate și nu ar trebui să înlocuiască o dietă sănătoasă și un plan de exerciții fizice.

 5. Reducerea inflamației și a durerii musculare

Temperaturile reci provoacă vasoconstricție, strângând vasele de sânge și direcționând sângele către miezul corpului și organele vitale. Pe măsură ce corpul se reîncălzește, are loc vasodilatația, aducând din nou sânge oxigenat și bogat în nutrienți către țesuturi. Acest proces ajută la eliminarea inflamației, ceea ce poate preveni durerile musculare cu debut întârziat, care apar de obicei după exerciții fizice.

 6. Liberarea durerii localizate

Terapia prin frig poate ameliora durerea prin reducerea inflamației și interferarea cu percepția creierului asupra durerii. Dr. Hame notează: „Dacă vi s-a administrat vreodată un spray rece înainte de o injecție, acesta funcționează prin diminuarea vitezei cu care senzația de durere călătorește prin nervi, reducând transmisia nervoasă trimisă la creier”.

 

 

Amalia-Alessandra