-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:03
No menu items!

5 mituri despre lapte

spot_img

lapte

  • Mitul nr. 1: Laptele ajută la dezvoltarea unui sistem osos puternic

Adevărul este că, de fapt, laptele și celelalte produse lactate slăbesc rezistența oaselor și accelerează osteoporoza, cauzată de pierderea de calciu, nu din cauza dozei zilnice insuficiente. Produsele lactate, din cauza desității mari de proteine de origine animală, încurajează eliminarea calciului. Mecanismul prin care laptele cauzează pierderea calciului din oase: ca toate proteinele animale, proteinele din lapte acidifica pH-ul organismului, care, la rândul său, presupune eliberarea depozitelor de calciu, un neutralizator de acid excelent. Potrivit studiilor, un consum prea mare de produse lactate este asociat cu incidente mărite ale osteoporozei.

  • Mitul nr. 2: „Laptele îngrașă sau nu trebuie băut dacă ții cură de slăbire”

Laptele în sine nu îngrașă, ci combinația în care îl consumi. Alege laptele degresat sau semidegresat dacă trebuie să ai grijă la grăsimi, deoarece laptele degresat sau semidegresat are același conținut de calciu, proteine, fosfor, magneziu și vitamine ca și cel integral.

  • Mitul nr. 3: Laptele este cea mai bună băutură pentru sănătate

Produsele lactate sunt legate de boli precum osteoporoza, obezitate, cancer, alergii și diabet, cea mai puternică legătură fiind cu afecțiunile cardiace.

Laptele degresat, ce are un conținut important de proteină animală, are în componență valori mici de vitamina B. Metabolizarea proteinelor din lapte în absența vitaminelor din grupa B contribuie la formarea homocisteinei, o proteină-marker în cazul afecțiunilor cardiace.

Produsele lactate bogate în grăsimi, inclusiv brânza, înghețata, laptele, untul, iaurtul contribuie semnificativ la creșterea nivelului colesterolului în sânge.

  • Mitul nr.4: Laptele este necesar copiilor în creștere

Laptele este principala cauză a anemiei cu deficiență de fier în rândul copiilor. Totodată, există dovezi care demonstrează că diabetul zaharat de tip1 este declanșat de hrănirea sugarilor cu lapte de vacă.

Anumite proteine din lapte au structura asemănătoare unor celule pancreatice raspunzătoare cu secreția insulinei. În anumite cazuri, sistemul imunitar crează anticorpi la proteina din lapte, atacând în același timp și celulele pancreatice bune.

Alergiile provocate în rândul copiilor din cauza consumului de lapte sunt foarte comune și pot duce la probleme cu sinusurile, diaree sau constipație cât și oboseală cronică.

De asemenea, pot provoca infecții acute ale urechilor, ce afecteazăcirca 40% din totalul copiilor sub 6 ani. Alergiile datorate consumului de lapte sunt legate atât de probleme comportamentale în rândul copiilor cât și de creșterea alarmantă a cazurilor de astm.

  • Mitul nr 5:Laptele este un aliment pur

În 1994, FDA a aprobat folosirea somatotropinei bovine recombinate (rbST), un hormon modificat genetic de compania americană  Monsanto în vederea creșterii producției de lapte cu 10-25%.Laptele provenit de la vacile tratate cu rbST conține niveluri mărite de factor I de creștere asemănător insulinei (IGF-I), unul dintre cei mai puternici factori de creștere identificați vreodată.

IGF-I se dezvoltă natural atât la bovine cât și la oameni, și este identic la ambele specii. Deși IGF-I nu este cancerigen, stimulează dezvoltarea celulelor canceroase. Acest hormon rbST crește, în cazul vacilor, riscul infecțiilor, administrându-le mai multe antibiotic ale căror reziduuri se transmit în lapte.

R.M.