România este bogată în atracții turistice deosebite, printre acestea numărându-se și cascadele. Mai jos, potți regăsi un top de cinci cascade care merită văzute, cercetate, vizitate:
Cascada Moara Dracului – situată pe versantul vestic al Munților Vlădeasa, este o cascadă relativ înaltă, atingând 25 m. Se poate ajunge aici pornind de la Stâna de Vale, urmând marcajul cu cruce albastră, iar durata traseului este în jur de 2 1/2 h. De aici de poate urca pe Vârful Buteasa (1.792 m) sau cabana Vlădeasa.
Cascada Cailor – localizată în Munții Rodnei, în apropiere de stațiunea Borșa, județul Maramureș, este una dintre cele mai înalte cascade din România, aproximativ 100 m și este aflată la o altitudine de 1.300 m. Legenda cascadei este aceea că o herghelie de cai a sărit de pe vârful cascadei fiind speriată de un urs și de o furtună puternică.
Cascada Bâlea – aflată în Munții Făgăraș, pe șoseaua Transfăgărășan, cascada denumită și Urlătoarea Bâlea, are o cădere de apă de 60m. Este cea mai mare cascadă în trepte din România.
Cascada Valul Miresei – situată în comuna Rachițele, în județul Cluj, este o cascadă înaltă, măsurând aproximativ 50 metri și este ascunsă într-o vegetație sălbatică. Legenda spune că o mireasă ar fi căzut de pe stâncile înalte din zona cascadei, în ziua nunții sale, iar voalul ei a rămas agățat de stânci. Oamenii au plâns-o mult pe fată, iar lacrimile lor au format această apă curgătoare.
Cascada Caraiman – situată pe versantul care se opune traseului turistic marcat ce trece prin Valea Jepilor, cunoscută și sub numele de Valea Caraiman, este una dinte cele mai spectaculoase căderi de apă întâlnite pe suprafața Munților Bucegi. Cascada este un adevărat monument natural, putând fi surprinsă în toata splendoarea ei la începutul primăverii.
R.M.