-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 8:59
No menu items!

5.000 de euro, șpaga pentru promovarea bacalaureatului la Oradea

spot_img

Directorul Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna” din Oradea, Răzvan Vonea, a fost arestat, marți, pentru 30 de zile, pentru mai multe infracțiuni de corupție

avocat spaga euro

Directorul Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna” din Oradea (județul Bihor), Răzvan Vonea, a fost arestat, marți, pentru 30 de zile, fiind acuzat că ar fi primit 5.000 de euro mită pentru a ajuta un elev să promoveze bacalaureatul. Parchetul Bihor a precizat, într-un comunicat de presă, că Vonea a primit bani și produse de la fosta juristă a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor Ramona Bacter, în prezent şefa Serviciului Juridic al Universităţii Oradea.

Decizia luată de magistrații Tribunalului Bihor – care au hotărât arestarea directorului Răzvan Vonea sub acuzațiile de luare de mită și dare de mită și trafic de influență – nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel Oradea.

Potrivit unui comunicat de marţi al Parchetului Bihor, Răzvan Vonea, directorul Colegiului Tehnic „Andrei Şaguna” din Oradea a fost reţinut luni seară, sub acuzațiile de trafic de influenţă, luare de mită, cumpărare de influenţă, abuz în serviciu în formă continuată şi dare de mită, pentru primirea unor sume de bani şi produse de la fosta juristă a Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor Ramona Bacter, care în prezent este şefa Serviciului Juridic al Universităţii Oradea.

Procurorii au precizat că Ramona Bacter ar fi dat bani şi produse în schimbul numirii ca preşedinte al unei comisii de supraveghere la bacalaureat, dar şi pentru ca Vonea să intervină în favoarea surorii juristei ca să promoveze un examen la Facultatea de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii din Oradea ori pentru a interveni ca anumiţi elevi să promoveze examenele la colegiul pe care îl conduce, chiar dacă aceştia nu frecventau cursurile şi nu susţineau teze ori examene în acest sens.

La începutul anului 2014, suspectul (…) a primit de la numita Ramona Bacter suma de 100 euro şi diverse produse (whisky şi cafea), lăsând-o să creadă că are influenţă asupra unui profesor din cadrul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi că îl va determina să o promoveze pe sora ei, Hanciu Teodora Iulia, la examen. (…) În luna februarie 2014, în calitate de director al colegiului, suspectul a primit de la Ramona Bacter suma de 100 euro în scopul promovării anului şcolar 2013-2014 de către elevul Aurel Bodea, în condiţiile în care acesta nu frecventează cursurile instituţiei de învăţământ şi nici nu a fost evaluat la nicio disciplină.

Parchetul Tribunalului Bihor
comunicat de presă

Ulterior, Vonea i-a oferit 5.000 de euro Ramonei Bacter pentru ca aceasta să „influenţeze” un funcţionar din Ministerul Educaţiei, astfel încât ea să fie numită preşedinte la un centru de examinare la bacalaureat. Surse judiciare spun că banii ar fi fost primiţi de directorul colegiului de la tatăl unui elev, pentru a-l promova pe acesta examenul de bacalaureat.

În cursul lunii aprilie 2014, (…) i-a oferit numitei Ramona Bacter suma de 5.000 de euro în scopul ca aceasta să-şi exercite influenţa asupra unui funcţionar din Ministerul Educaţiei cu atribuţii în desemnarea preşedinţilor la examenul de bacalaureat în vederea numirii sale (Bacter Ramona) drept preşedinte la Centrul de examinare Mihai Viteazu din Oradea la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie 2014, iar apoi să ajute o cunoştinţă de-a sa, elevul Paul Beniamin Popa, cu privire la care suspectul i-a comunicat numitei Ramona Bacter că se află în relaţii apropiate şi că este fiul unui mare constructor, în contextul în care elevul nu învaţă, iar metoda de fraudare a examenului de bacalaureat să o constituie bileţelul dus la Centrul de evaluare.

Parchetul Tribunalului Bihor
comunicat de presă

Anchetatorii mai arată că directorul Colegiului „Andrei Şaguna” şi-a încălcat, de asemenea, atribuţiile de serviciu, în perioada 2013-2014, promovând diverşi elevi fără ca aceştia să frecventeze cursurile şi fără să fi fost evaluaţi la nicio disciplină. „Fie le impunea profesorilor şi diriginţilor încheierea situaţiei şcolare a tuturor elevilor, fie se întâlnea cu elevii pentru a le preda subiectele de teză, după care prelua tezele gata întocmite, pentru ca în cazul unor eventuale verificări să apară scrisul lor„, mai arată reprezentanţii Parchetului Bihor.

Procurorii mai susțin că, pe 26 mai, directorul Vonea i-a dat 100 de euro unei profesoare, Verghelia Tiurbe, preşedinta unei Comisii de la examenul de grad pentru ca o altă profesoară, Dora Lucia Negruţiu, să promoveze examenul de gradul I pe care urma să-l susţină după trei zile. De asemenea, unei alte preşedinte de Comisie de grad, Oana Secară, i-a dat 300 de lei în acelaşi scop.

R.D.