-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 4:34
No menu items!

4 ani de la tragedia din Maternitatea Giulești. Niciun vinovat

spot_img

Procesul în care asistenta Florentina Cârstea este acuzată de ucidere din culpă este pe rolul Curții de Apel București și are abia al treilea termen, la toamnă. Fostul manager a primit o amendă penală, iar șeful secției de neonatologie a fost achitat, în primă instanță

Maternitate_SZ

16 august 2010. Un incendiu izbucnit la secția de Terapie Intensivă a Maternității Giulești a omorât șase nou-născuți, iar alți cinci au fost răniți. Pompierii chemați la fața locului au început evacuarea tuturor bebelușilor și mamelor din maternitate, la alte spitale. Imaginile erau apocaliptice. Pompierii au povestit că au intrat în încăperea plină de fum de la etajul 2, unde era Terapia Intensivă, fără echipamente, ca să salveze mai repede bebelușii. Incubatoarele în care erau copiii nou născuți se topiseră din cauza căldurii, iar salvatorii au scos bebelușii din ele cu mâine goale.

Asistenta care trebuia să aibă grijă de ei nu era în secţie. Mai târziu a declarat anchetatorilor că a fost la toaletă și încuiase ușa de la Terapie Intensivă. Două săptămâni mai târziu, asistenta Florentina Cârstea a fost arestată.

La  ora 18,24, ea a părăsit în mod nejustificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor, cu consecinţe extrem de grave.

rechizitoriu procurori

Raportul Institutului de Protecție Antiexplozivă  a arătat că ștecherul prin care aparatul de aer condiționat era conectat la rețeaua electrică s-a încins și a luat foc.

La 16.08.2010, în jurul orelor 18.30, în Salonul de Terapie Intensivă nou–născuţi din cadrul Secţiei de Neonatologie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Prof. dr. Panait Sîrbu”, a izbucnit un incendiu în urma căruia şase nou-născuţi aflaţi în salon au decedat, iar alţi cinci au suferit vătămări corporale grave. De asemenea, s-a produs o pagubă materială de 1.500.602 RON, prin distrugerea aparaturii medicale şi a celorlalte obiecte existente în salon. Prin natura sa, circumstanţele şi consecinţele produse, evenimentul prezintă unicitate în plan naţional, având un impact social deosebit.

rechizitoriu procurori

Procurorii au terminat în patru luni ancheta penală și au trimis dosarul Judecătoriei sector 6. Asistenta medicală Florentina Daniela Cârstea şi Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Panait Sârbu” au fost trimiși în judecată pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă. Alte patru persoane, șeful serviciului tehnic, Vasile Dima, medicii Bogdan Marinescu si Ioan Toma Adrian, precum și electricianul spitalului, Gigel Oprea au fost acuzate de nerespectarea unor atribuții de serviciu.

Procesul de la Judecătoria sector 6 a început în ianuarie 2011 și s-a terminat în iulie 2013. Asistenta Florentina Cârstea a fost condamnată la 2 ani și 2 luni de închisoare pentru ucidere din culpă și la cinci pedepse de câte 10 luni de închisoare pentru vătămare corporală din culpă. Ea ar urma să execute pedeapsa cea mai grea, de 2 ani și 2 luni. Fostul manager al spitalului, profesor Bogdan Marinescu a primit o amendă penală de 6.500 de lei, iar șeful secției de Neonatologie, Adrian Ioan Toma a fost achitat. Șeful Tehnicului a primit 4 ani cu suspendare.

Motivarea acesei decizii s-a dat abia în martie 2014, adică la 9 luni după sentință. Tot atâtea luni au așteptat atât procurorii, cât și inculpații, ca să facă apel. Apelul a început pe 3 iunie 2014 la Curtea de Apel București și a avut 2 termene în acea lună, prima dată s-a amânat, apoi s-a soluționat o cerere de abținere. Judecata propriu-zisă a fost amânată, dacă nu vor fi alte cereri, pentru 2 septembrie 2014.

Fiecare familie căreia i-a murit bebelușul în incendiu a primit, conform sentinței din primă instanță, 80.000 de lei. Numai că polițele de asigurare ale Maternității Giulești nu puteau acoperi aceste sume, plus că sentința nu e definitivă, așadar sumele se pot schimba după decizia din apel.

Guvernul a plătit, între timp, fiecărei familii dintre cele șase cu bebeluși morți câte 5.000 de lei, iar celor cu copii răniți, câte 3.000 de lei. Secția de Neonatologie a fost renovată complet.

Bebelușii au fost înmormântați atunci fără preot, pentru că nu erau creștinați. Părinții lor încă mai speră că cineva va plăti pentru viața micuților.

Marilena Nedelcu