3.9 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 1:20
No menu items!

37 de capete de acuzare în baza Legii Spionajului, împotriva lui Trump. Documente secrete, găsite într-o sală de bal și în cabina de duș

spot_img

Fostul președinte american Donald Trump a fost inculpat pentru că a luat acasă documente secrete de la Casa Albă. În total, procurorii au împotriva lui 37 de capete de acuzare. Marea majoritate a acestora sunt în baza Legii Spionajului, relatează CNN.

În dosar sunt dezvăluiri șocante. Informații despre programul nuclear american, dar și despre vulnerabilitățile din apărarea Statelor Unite erau în baia reședinței lui Trump de la Mar-a-Lago.

De asemenea, alte cutii cu documente oficiale și secrete erau și în alte locuri de la Mar a Lago – într-o sală de bal, în biroul lui Trump, într-o cabină de duș și un depozit.

Poate mai grav, procurorii au dovezi că fostul președinte le-a sugerat avocaților să ascundă urmele și chiar să distrugă documentele. Donald Trump a fost primul care a anunțat că a fost pus sub acuzare, într-un postat pus pe rețeaua lui de socializare.

El a susținut că nu a făcut nimic greșit. Trump urmează să aibă prima înfăţişare în acest caz la un tribunal din Miami, marţi, cu o zi înainte de a împlini 77 de ani. P

unerea sub acuzare a unui fost preşedinte american la nivel federal este fără precedent în istoria americană şi apare într-un moment în care Donald Trump este favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale de anul viitor.

Anchetatorii au confiscat aproximativ 13.000 de documente de pe proprietatea lui Trump Mar-a-Lago din Palm Beach, Florida, în urmă cu aproape un an. O sută dintre acestea erau marcate ca fiind clasificate, chiar dacă unul dintre avocaţii lui Trump declarase anterior că toate documentele cu marcaj „clasificat” au fost returnate guvernului.

„Sunt nevinovat!! a scris Trump pe platforma sa socială Truth Social, joi, după ce s-a anunţat că a fost pus sub acuzare. Trump s-a apărat şi a spus că a păstrat documentele pentru că le declasificase în timp ce era preşedinte, dar avocaţii săi au refuzat să includă acest argument în documentele depuse în instanţă.

Potrivit CNN, ar exista o înregistrare audio în care Donald Trump declară, după ce a părăsit funcţia prezidenţială, că a păstrat informaţii militare pe care nu le declasificase. Aceste comentarii, captate pe suport audio, ar putea fi o probă-cheie în acest caz.

Acesta este al doilea caz penal pentru Trump, care urmează să fie judecat în martie anul viitor la New York într-un caz la nivel de stat în legătură cu o plată către o vedetă porno pentru ca aceasta să păstreze tăcerea, relatează News.ro.

Cazul nu îl împiedică pe Trump să-şi desfăşoare campania electorală sau să îşi preia funcţia în cazul în care ar câştiga alegerile prezidenţiale din noiembrie 2024. Experţii juridici spun că nu ar exista niciun temei pentru a bloca depunerea jurământului său chiar dacă ar fi condamnat şi trimis la închisoare.

Dacă va câştiga din nou preşedinţia, Trump, în calitate de şef al guvernului federal, ar fi în măsură să eludeze cazul federal, dar nu şi pe cel statal, din New York.

Problemele juridice ale lui Trump nu par să-i afecteze popularitatea acestuia în rândul alegătorilor republicani, potrivit unui sondaj Reuters/Ipsos.

Trump a fost preşedinte din 2017 până în 2021, iar până acum a reuşit să treacă peste controverse care ar fi putut însemna sfârşitul politic pentru alţi politicieni. Trump se descrie ca fiind victima unei vânători de vrăjitoare şi acuză Departamentul de Justiţie de părtinire. Pentru a evita astfel de acuzaţii, procurorul general Merrick Garland l-a numit pe un procuror special, Jack Smith, care supervizează cazul în mod independent şi formulează acuzaţiile.

Smith conduce şi o a doua anchetă penală care îl vizează pe Trump, legată de eforturile acestuia şi ale aliaţilor săi de a anula înfrângerea sa în alegerile din 2020 în faţa preşedintelui Joe Biden, un democrat. Smith a convocat un mare juriu atât la Washington, cât şi la Miami pentru a audia probe, dar a ales să aducă în Florida cazul legat de documentele clasificate, întrucât acest stat este mai echilibrat politic în comparaţie cu Washingtonul, unde orice juriu ar fi probabil puternic democrat, notează Reuters.

În conformitate cu legislaţia federală, inculpaţii au dreptul de a fi acuzaţi acolo unde a avut loc activitatea în cauză. O urmărire penală în Florida, spun experţii juridici, ar putea evita o contestare juridică din partea echipei lui Trump cu privire la locul potrivit pentru a fi judecat.

Competiţia republicană de nominalizare pentru alegerile prezidenţiale, stat cu stat, începe la începutul anului viitor, iar partidul urmează să îşi aleagă candidatul pentru alegerile din noiembrie 2024 în luna iulie a aceluiaşi an.

D.Constantin