34 de medici şi farmacişti, trimiși în judecată în urmă cu 10 ani pentru înşelăciune, uz de fals, dare de mită şi spălarea banilor, au fost achitaţi definitiv după ce judecătorii au constatat că faptele s-au prescris. Procesul pe fond, la Tribunalul București, a durat 8 ani.
Procurorii bucureșteni au destructurat, în 2012, o amplă rețea formată din medici și farmaciști de la farmaciile Dona din Capitală, acuzaţi că au falsificat mii de reţete medicale, înşelând Casa Naţională de Asigurări cu 1,6 milioane lei. Sumele decontate de la CASMB variau între 30 şi 100% din valoarea reţetei, iar pentru activitatea lor farmaciştii obţineau un bonus la salariu, întrucât creşteau vânzările în mod artificial, iar medicii primeau sume cuprinse între 3 şi 5% din valoarea respectivei reţete.
Anchetatorii au stabilit, prin rechizitoriu, că medicii acuzaţi în dosar prescriau tratamente pe numele unor pacienţi care nu fuseseră consultaţi, apoi le trimiteau unor farmacişti care falsificau semnăturile beneficiarilor şi le decontau la Casa de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti, banii fiind spălaţi prin introducerea într-un circuit comercial licit.
Dosarul a fost trimis imediat în judecată, la Tribunalul București, unde procesul pe fond a durat 8 ani. Judecătorii de aici au decis încă de atunci condamnări cu suspendare. Cauza a ajuns apoi la Curtea de Apel București, unde a mai durat 2 ani decizia definitivă. Magistrații au fost nevoiți să dea achitări pe linie, deoarece faptele s-au prescris, astfel că procesul penal împotriva inculpaților a încetat.
M. Nedelcu