Trei sute de copii din India, Indonezia și Gambia au murit după ce au luat siropuri de tuse contaminate, anunță Organizația Mondială a Sănătății. Se vor verifica siropurile de tuse din întreaga lume.
OMS a stabilit că siropurile de tuse, comercializate de 6 producători, conțineau „niveluri inacceptabile” de toxine. Investigația deschisă vrea să stabilească dacă firmele au obținut materiile prime pentru aceste siropuri de la același furnizor, o persoană care este deja verificată, conform Reuters.
Totodată, OMS analizează dacă va reevalua utilizarea siropurilor de tuse pentru copii în întreaga lume. Experții evaluează dovezile pentru a stabili dacă sau când astfel de produse sunt necesare din punct de vedere medical pentru copii.
Primii copii care au decedat au fost în iulie 2022 în Gambia, din cauza unor leziuni renale acute, apoi au apărut cazuri identice în Indonezia și Uzbekistan. Producătorii identificați, din India și Indonezia, au folosit pentru fabricarea siropurilor una dintre toxinele cunoscute, fie dietilenglicol, fie etilenglicol. Șase astfel de producători au fost identificați. Ei au refuzat să comenteze, ori au negat că au folosit materiale contaminate.
Agenția de sănătate a Națiunilor Unite a anunțat luni, 23 ianuarie, că și-a extins investigația privind posibila contaminare cu dietilenglicol și etilenglicol în siropurile pentru tuse la alte patru țări în care este posibil ca aceleași produse să fi fost comercializate: Cambodgia, Filipine, Timorul de Est și Senegal. De asemenea, agenția a făcut apel la alte guverne și la industria farmaceutică mondială să lanseze controale urgente pentru a elimina medicamentele de calitate inferioară și pentru a îmbunătăți reglementările.