15.6 C
București
vineri, 8 noiembrie 2024 - 17:51
No menu items!

300.000 de oameni au rămas fără case în Beirut. Administrația portuară, plasată în arest la domiciliu

spot_img

Uriașa explozie din portul Beirut a declanșat și o criză umanitară fără seamăn. Deflagrația a ucis peste 100 de persoane, a rănit peste 4.000, a distrus majoritatea instituțiilor administrative și sanitare, dar a și lăsat țara cu rezerve de grău pentru doar o lună. 100 de oameni sunt dați dispăruți, iar aproximativ 300.000 au locuințele grav afectate. Președintele Francez a anunțat ajutor imediat, iar Australia a donat 2 milioane de dolari australieni.

Președintele libanez, Michel Aoun, a convocat, miercuri, o ședință a cabinetului de urgență și a spus că trebuie declarată o stare de urgență de două săptămâni în urma exploziei care a ucis cel puțin 100 de persoane și a rănit alte 4.000, anunță postul Aljazeera.

Explozia de marți a trimis unde de șoc în tot orașul, provocând pagube răspândite până la marginea capitalei.

Oficialii au spus că se așteaptă ca numărul morților să crească în continuare, în timp ce lucrătorii de urgență săpă prin moloz și resturi de clăriri pentru a căuta supraviețuitorii.

Guvernatorul orașului Beirut, Marwan Abboud, a declarat că până la 300.000 de oameni și-au pierdut casele, iar autoritățile lucrează la furnizarea de hrană, apă și adăpost.

Cauza exploziei nu a fost imediat clară. Oficialii au legat explozia la aproximativ 2.750 de tone de azotat de amoniu confiscat care au fost depozitate într-un depozit din port timp de șase ani.

Aoun a adunat Consiliul pentru Înalta Apărare a țării în urma exploziei. Premierul Hassan Diab a cerut miercuri o zi de doliu.

Cabinetul libanez anunță plasarea în arest la domiciliu a administratorilor portului Beirut.

Cabinetul libanez a decis să pună oficialii portuari în arest la domiciliu până când investigațiile vor determina cine este responsabil pentru explozie, a spus o sursă guvernamentală pentru Al Jazeera. Nu a fost clar câți oficiali vor fi incluși sau nivelul de vechime al acestora. Potrivit agenției de știri Reuters, armata va supraveghea arestarea la domiciliu a oficialilor care au gestionat depozitarea și siguranța încărcăturii de 2.750 de tone de azotat de amoniu confiscat de justiția libaneză în urmă cu șase ani.

Președintele Franței spune că călătorește în Liban alături de salvatori

Președintele francez, Emmanuel Macron, a anunțat că va zbura la Beirut, cu două echipaje de salvatori francezi. Biroul Macron a declarat pentru The Associated Press că liderul francez se va întâlni cu liderii politici libani, dar nu a furnizat alte detalii. Libanul este un fost protectorat francez, iar țările păstrează legături politice și economice strânse.

Între timp, comisia UE a declarat că planul este să expedieze de urgență peste 100 de pompieri cu vehicule, câini de urmă și echipamente concepute pentru a găsi oameni prinși sub dărâmături.

Republica Cehă, Franța, Germania, Grecia, Polonia și Olanda participă la efort, iar alte țări au anunțat că se vor alătura.

Ce știm despre explozia mortală din Beirut, în 500 de cuvinte

O explozie inițială mare în zona portului Beirut a avut loc marți, în jurul orei 18:00 ora locală (15:00 GMT), rezultând un incendiu, câteva mici explozii și apoi o explozie colosală care a ras portul și clădirile din jur.

Sismologii au măsurat evenimentul, care a spulberat geamurile de pe aeroportul internațional al orașului la nouă kilometri distanță, asemnănându-l unui cutremur cu magnitudinea 3,3.

Primul ministru libanez, Hassan Diab, a cerut „țărilor prietene” să sprijine națiunea care a traversat cea mai grea criză economică din ultimele decenii, precum și pandemia coronavirusului.

Statele din Golf au fost primele care au răspuns, Qatarul anunțând că va trimite spitale de teren pentru a ușura presiunea asupra sistemului medical al Libanului.

Șeful portului Beirut a spus că materialul exploziv a fost depozitat pe baza ordinului judecătoresc

Directorul general al portului Beirut a declarat că administrația a depozitat materiale extrem de explozive, în urmă cu șase ani, pe baza unei ordonanțe judecătorești, a informat transmisia locală OTV.

Radiodifuzorul l-a citat pe Hassan Koraytem spunând că departamentul vamal și securitatea de stat au solicitat autorităților exportul sau eliminarea materialului, dar că „nu s-a întâmplat nimic”.

După explozie, Libanul are rezerve de cereale mai puțin de o lună

Silozul principal al Libanului în portul Beirut a fost distrus într-o explozie, lăsând națiunea cu rezerve mai puțin de o lună de cereale, dar încă cu suficientă făină pentru a evita o criză, a spus ministrul economiei.

Raoul Nehme a declarat pentru Reuters, la o zi după explozia devastatoare de marți că Libanul avea nevoie de rezerve timp de cel puțin trei luni pentru a asigura securitatea alimentară și se uita la alte zone de depozitare.

„Nu există criză de pâine sau făină”, ​​a spus ministrul. „Avem suficiente inventare și ransporturi în drum pentru a acoperi nevoile Libanului pe termen lung.”

El a spus că rezervele de cereale din silozurile rămase din Liban au fost „puțin mai puțin de o lună”, dar a spus că silozurile distruse au deținut doar 15.000 de tone de cereale la acea vreme, mult mai puțin decât capacitatea pe care un oficial a pus-o la 120.000 de tone.