Combustibilul necesar pentru producția de energie electrică și termică la nivel național în perioada 1 ianuarie 2015 – 31 martie 2016 va costa 2,5 miliarde de lei, potrivit proiectului Programului de iarnă în sectorul energetic, publicat de Ministerul Energiei.
Pe capitole, 1,95 miliarde de lei este suma necesară producătorilor de energie electrică și termică aflați sub autoritatea Ministerului Energiei. Restul de 550 de milioane de lei le revine operatorilor economici din administrarea consiliilor locale și județene.
În plus, pentru reparații mai sunt necesare alte 284 de milioane de lei la nivel național.
”La energia electrică, pentru perioada ianuari-martie 2016, Comisia Națională de Prognoză a prevăzut o scădere a consumului cu 6,6%, iar Dispecerul Energetic Național a prevăzut o creștere a acestuia cu o medie de 3,7%, față de realizările perioadei similare a anului trecut. În aceste condiții, pentru realizarea siguranței în alimentare a consumatorilor, estimarea luată în calcul este de +2% față de realizările perioadei similare a anului trecut”, se arată în documentul citat.
Producția totală de energie electrică prognozată pentru această perioadă este de 18,041 TWh, iar cantitatea estimată pentru a merge la export este de 2,021 TWh.
Inițiatorii proiectului menționează, în nota de fundamentare, că este posibil ca în ianuarie și februarie 2016 să existe perioade de temperaturi extrem de scăzute, care ar putea pune în pericol siguranța alimentării cu energie electrică și termică.
”În special în lunile ianuarie și februarie, sunt posibile apariții de fenomene meteorologice (temperaturi medii zilnice negative, sub -5 grade Celsius mai multe zile consecutiv, hidraulicitate scazută etc.) care pot periclita funcționarea normală a SEN (sistemul energetic național). Pentru aceste situații din perioada anotimpului friguros, pentru a preveni o situație critică în funcționarea sigură și stabilă a SEN și pentru a se crea resursele și capacitățile necesare intervenției în timp util pentru echilibrarea SEN este necesară suplimentarea rezervelor de putere activă care compun serviciile tehnologice de sistem”, se precizează în nota de fundamentare.