Economia mondială se va afla într-o zonă de incertitudine în 2025, în contextul în care vom avea creșteri modeste ale PIB în Europa, SUA și China, inflație persistentă și dispute comerciale care măresc tensiunile geopolitice, potrivit unei analize publicate de Deutsche Bank, una din cele mai mari bănci din Zona Euro.
”2025 nu va fi un an de creștere rapidă a PIB-ului: Se preconizează o creștere modestă de 2,0 % în SUA, cu zona euro ceva mai în urmă (0,9 %) și o creștere în China (4,2 %) mult sub mediile istorice recente. Inflația s-ar putea dovedi, de asemenea, persistentă, din cauza creșterii cheltuielilor fiscale și a posibilelor creșteri tarifare. Acest lucru, la rândul său, va oferi băncilor centrale mai puțin spațiu de manevră pentru reducerea ratelor dobânzilor în încercarea lor de a echilibra creșterea și controlul inflației. Rezultatul ar putea fi așteptările incerte și schimbătoare ale pieței, declanșând mai multe episoade de volatilitate decât în 2024. Repercusiunile geopolitice, poate din cauza modificării politicii comerciale, ar putea spori incertitudinea”, a afirmat Christian Nolting, director de investiții al diviziei Wealth Management.
Principalele concluzii ale analizei:
- Trăim într-o lume caracterizată de schimbări rapide și accelerate: economice, sociale, politice și tehnologice. Schimbarea, în toate formele sale, este adesea tulburătoare, dar nu poate fi ignorată. Aceasta va crea provocări în 2025 și după, dar și oportunități de investiții.
- Schimbarea are loc într-un context economic destul de dificil. 2025 nu va fi un an de creștere rapidă a PIB-ului: Se preconizează o creștere modestă de 2,0 % în SUA, cu zona euro ceva mai în urmă (0,9 %) și o creștere în China (4,2 %) mult sub mediile istorice recente. Inflația s-ar putea dovedi, de asemenea, tenace, din cauza creșterii cheltuielilor fiscale și a posibilelor creșteri tarifare. Acest lucru, la rândul său, va oferi băncilor centrale mai puțin spațiu de manevră pentru reducerea ratelor dobânzilor în încercarea lor de a echilibra creșterea și controlul inflației. Rezultatul ar putea fi așteptările incerte și schimbătoare ale pieței, declanșând mai multe episoade de volatilitate decât în 2024. Repercusiunile geopolitice, poate din cauza modificării politicii comerciale, ar putea spori incertitudinea.
- Optimismul poate veni din productivitate, care poate fi crescută cu ajutorul Inteligenței Artificiale/IA. Productivitatea (ca raport dintre producție și input) pare să fi crescut foarte lent în ultimii ani, iar în cazul unor indicatori precum PIB/oră lucrată este posibil să fi scăzut. Acest lucru a avut costuri economice și sociale majore. Pe măsură ce numărul lucrătorilor scade în raport cu populația totală, creșterea producției pe lucrător pare și mai urgentă. Vestea bună este că IA și tehnologiile asociate oferă acum o modalitate credibilă de a face acest lucru.
- Creșterea productivității va necesita timp pentru a se acumula, desigur – acesta va fi un proces care va continua și se va adânci considerabil dincolo de orizontul de timp pentru 2025.
- Pentru economia globală, 2025 va fi un an în care va trebui să se mențină cursul în vremuri tulburi. Capacitatea economiilor individuale de a face față posibilelor provocări geopolitice și politice de anul viitor va fi determinată de o serie de factori. Dar, după cum arată cifrele de creștere evidențiate mai sus, există deja o distincție între o economie americană de înaltă tehnologie și productivitate ridicată și o economie europeană care rămâne în urmă în ceea ce privește aspectele interconectate ale productivității și investițiilor.
- Chiar dacă inflația nu este pe deplin stăpânită, accentul politicii se mută deja de la monetar la fiscal, pe măsură ce economiile caută să găsească și să promoveze noi forme de dezvoltare și creștere. Așteptăm noi inițiative în acest sens, în special din partea Chinei.
- 2025 nu va fi întotdeauna un an ușor pentru investitori, pe măsură ce piețele navighează prin riscuri geopolitice sau de altă natură (inclusiv recesiune sau dobânzi). Credem că aceste riscuri sunt gestionabile.
T. S.