-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 5:29
No menu items!

20 de români vor fi judecați după ce au vândut conaționalilor tone de pește stricat.”Îl spălau cu oțet și îl serveau”

spot_img

Este vorba despre o rețea extrem de bine organizată, pe paliere, pescari, transportatorii şi distribuitorii, toți români. În goana după câștiguri bănoase, nu i-a interesat că aduceau pe masa românilor pește care nimeni altcineva nu îl consuma. Gruparea infracţională era constituită din români plecaţi „la muncă” în străinătate, ajutaţi de alţi conaţionali care se ocupau de desfacerea „mărfii”, iar țina erau românii din țară.

Tone de peşte stricat, pescuit în ape poluate din Franţa, Italia şi Spania au ajuns pe mesele românilor în perioada 2018-2019.

Inculpații sunt acuzaţi că au pus la cale o reţea infracţională prin care peştele pescuit în ape contaminate în Franţa, Spania şi Italia era transportat ilegal şi cu mijloace improprii în România. Apoi, acesta ajungea în magazine şi la mari retaileri, apoi pe mesele oamenilor.

Timp de un an gruparea a adus în România zeci de tone de peşte stricat şi toxic, iar la fiecare transport câştigau aproximativ 2.500 de euro. Se lucra doar cu bani cash, nimic nu era fiscalizat sau contabilizat.

Românii erau cei care organizaseră afacerea şi aduceau otravă în farfuria conaţionalilor lor. Pescarii de acolo nu sunt italieni sau spanioli, ci tot români. Românii transportau, românii pescuiau şi românii comercializau”, spunea Teodor Niţă, procurorul de caz.

„De multe ori, marfa era reprezentată de peşte stricat, pe care inculpaţii îl spală cu substanţe de genul oţetului, ulterior valorificându-l ca peşte proaspăt. Dacă nu putea fi cosmetizat olfactiv, atunci se folosea procedeul filetării sau porţionării în rondele a peştelui stricat şi astfel românul, consumatorul final, era înşelat să cumpere şi să mănânce”, se arată în rechizitoriu unde este redat și un dialog între inculpați. <Mă, dar cam miroase>. <Spală-l cu oţet sau taie-l rondele şi ţine-l la marinat ca să nu miroasă>”. Aşa ajungea peştele „proaspăt” pe mesele românilor.

Procesul începe la Tribunalul Constanța, iar inculpații riscă ani mulți de petrecut după gratii.

C.D.