3 C
București
miercuri, 6 noiembrie 2024 - 3:47
No menu items!

20 de curiozități despre București

spot_img

Există câteva lucruri pe care nu mulți le știu despre capitala României, București, care, de exemplu, se situează pe locul 6 în topul capitalelor Uniunii Europene, din punct de vedere al mărimii.

1. Oraşul Bucureşti este a şasea capitală din Uniunea Europeană, ca mărime.

2. Deşi nu există încă dovezi foarte clare, legenda spune că denumirea oraşului Bucureşti a fost dată de un cioban pe nume Bucur care s-a stabilit în urmă cu mult timp pe malurile Dâmboviţei.

3. Oraşul Bucureşti este desemnat capitală a Ţării Romaneşti de către Gheorghe Ghica în anul 1659.

4. Primul drum din Bucureşti, Drumul de Lemn, a fost, de fapt, actuala Calea Victoriei. În trecut, strada era pavată cu trunchiuri de copaci.

5. Primele drumuri din capitala pavate cu piatra de rău se amenajează în 1661.

6. Cea mai veche gara din Bucureşti este Filaret, dată în folosinţă în octombrie 1869, cu un an şi o lună mai devreme decât actuala Gara de Nord (fosta Gara Târgovişte) înfiinţată în 1870.

7. Numele străzii Lipscani provine de la oraşul Leipzig şi aminteşte de comerţul dinamic al romanilor din acea vreme.

8. Una dintre cele mai vechi biserici din Bucureşti este Biserica Domnească. Ea se păstrează chiar şi astăzi în formă sa originală. Este situată pe Lipscani în “Centrul Vechi” şi a fost construită de domnitorul Mircea Ciobanul în timpul primei sale domnii (1545 – 1554). Cel mai vechi aşezământ religios este Biserica Bucur (1416), situată în apropierea mănăstirii Radu Voda.

9. În perioada comunismului, numai în Bucureşti au fost distruse (parţial sau total) peste 20 de biserici. Dintre cele mai vechi merită amintite Biserica Crangasi (1564), Biserica Alba-Postavari (1588), Mănăstirea Mihai Voda (1591).

10. Primul teatru din Bucureşti este Teatrul Naţional şi a fost inaugurat pe 21 decembrie 1852 prin piesa “Zoe sau Amantul împrumutat”.

11. Intrarea hotelului Novotel din Bucureşti este de fapt faţada fostului Teatru Naţional care, în timpul celui de-al doilea război mondial, a fost distrus. Ţinta bombei din partea nemţilor nu era această clădire, ci Palatul Telefoanelor. Se pare totuşi ca şi precizia germană poate da greş câteodată…

12. Palatul Telefoanelor a fost construit în stilul zgârie-norilor din America între 1929 şi 1934, iar până în anii ’70 a fost cea mai înaltă clădire din Bucureşti.

13. Oraşul Bucureşti a fost printre primele din Europa dotate cu omnibuze cu cai (1840).

14. Cea mai îngustă stradă din Bucureşti are 198 de centimetri, cu doar 70 mai mult decât cea mai îngustă stradă din Europa, strada Sforii şi este situată în cartierul Rahova. O putem oare valorifica turistic ori cultural?

15. Parcul Cişmigiu a fost denumit Dura Neguţătorul până în 1779 când domnitorul Ipsilanti Alexandru a poruncit construirea unei cişmele spre ieşirea Ştirbei Voda de azi pentru o mai bună aprovizionare cu apă.

16. Ştiţi care era locul preferat al hoţilor de căciuli de blană? Cimitirul Bellu din Bucureşti, de unde hoţii stăteau pe zid şi efectiv “pescuiau” căciuli de blană din capul doamnelor că mai apoi să le vândă în parcul Tineretului.

17. Mult iubiţii mici au fost “inventaţi” de Iordache Ionescu, proprietarul unui restaurant din Bucureşti, “La o idee” (situat pe strada Covaci). Ei au apărut atunci când Ionescu, în pană de mate pentru cârnaţi, a folosit amestecul de carne cu bicarbonat făcând cârnaţi mici fără înveliş. Mare succes.

18. În perioada anilor 1900 – 1930, oraşul Bucureşti a fost unul dintre cele mai frumoase şi mai moderne oraşe din Europa, fiind egalabil cu Parisul – de aici şi denumirea de Micul Paris.

19. Comunitatea evreiască, odinioară cea mai importantă din Bucureşti, număra doar 2400 de membri (erau aproximativ 70000 în anul 1930).

20. Oraşul Bucureşti este înfrăţit, în lume, cu nouă oraşe, dintre care cele mai importante sunt Beijing, Budapesta, Hanovra, Atlanta.

Olimpia Diaconiuc