-1 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 3:57
No menu items!

163 de ani de la Unirea Principatelor Române. Cum celebrează instituțiile din subordinea Ministerului Culturii

spot_img

Anul acesta, Unirea Principatelor Române, înfăptuită la 24 ianuarie 1859, va fi marcată de Ministerul Culturii și  instituțiile subordonate, prin desfășurarea de evenimente culturale precum expoziții, spectacole sau activități educaționale cu implicarea mai multor instituții de învățământ. Tot cu prilejul celebrării celor 163 de ani de la Mica Unire, mai multe clădiri vor fi iluminate, luni, începând cu ora 18:00, în culorile steagului național.

Palatul Culturii din Timișoara, Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa”, Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian” din București, Teatrul Național „I.L. Caragiale” București, Muzeul Național „Constantin Brâncuși”, Biblioteca Națională a României și sediul Ministerului Culturii, vor fi luminate, luni, în culorile drapelului national.

„Îi felicit pe colegii noștri pentru decizia de a marca această zi prin întâlniri, spectacole și proiecte care susțin și cultivă sentimentul de dragoste pentru țară.

Este încă un mod de a ni-i aminti pe cei cărora le datorăm România de astăzi, oameni de cultură, oameni politici pe care i-a adus împreună dorința de a se regăsi într-un stat independent.

Unirea a fost un proces, pornit de la oameni care vorbeau aceeași limbă, mânați de aceleași sentimente profunde și desăvârșit de mari personalități ale vremii, așa cum au fost Mihail Kogălniceanu, politicienii Manolache Epureanu și Anastasie Panu, Nicolae Golescu, C.A. Rosetti și, nu în ultimul rând, domnitorul Alexandru Ioan Cuza”, a declarat Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

La Iași, în contextul Zilei Unirii Principatelor Române, vor putea fi vizitate Muzeul Unirii și Palatul „Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa, în ziua de 24 ianuarie, cu program normal de vizitare. 

Naționalul ieșean va sărbători Ziua Unirii Principatelor Române împreună cu Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău.

Teatrul Național din Timișoara a programat spectacolul „Proștii sub clar de lună” de Teodor Mazilu, în regia lui Ion-Ardeal Ieremia, începând cu ora 19:00, 24 ianuarie. Totodată, Palatul Culturii, sediul în care teatrul timișorean își desfășoară activitatea, va fi luminat în culorile drapelului atât la data de 23 ianuarie, cât și la 24 ianuarie. 

În Capitală, Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” ne invită la evenimentul „Hora Unirii – 163 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859)”, care include expoziția „Hora Unirii”, ce pune în valoare colecțiile de patrimoniu ale muzeului, dar și ateliere pentru copii. Atelierul de bricolaj, povești și poezie dedicat Unirii Principatelor Române este coordonat de profesoara Luminita Voica, iar cel de povești de actorul Nae Alexandru.

Cei mici vor putea să învețe să danseze Hora Unirii de la Simona Leasa și Ansamblul folcloric „Doinița” din București. Înscrierile la aceste ultime două ateliere se fac pe baza biletului de intrare, în limita a 8 locuri pe atelier. 

Muzeul Național de Istorie a României va expune, cu prilejul celebrării acestei zile, una dintre capodoperele aflate în patrimoniul muzeului, lucrarea pictorului Theodor Aman „Proclamarea Unirii. 24 ianuarie 1859”. Accesul vizitatorilor va fi gratuit în 24 ianuarie, conform programului obișnuit de vizitare, 09:00-17:00, cu ultima intrare la 16:15. 

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” va avea luni, 24 ianuarie 2022, un program special de vizitare, fiind deschis între orele 10:00 și 18:00 (ultimul vizitator va intra la ora 17:00). 

Teatrul Național „I.L. Caragiale” oferă celor interesați Tururi ghidate gratuite la orele 12:00, 14:00 și 16:00. Înscrierile se pot face în zilele de 21, 22 si 23 ianuarie 2022, între orele 10:00 – 16:00, la telefon 021.314.71.71 (Agenția de bilete a TNB).

Spectacolul „Insomniacii” (https://www.tnb.ro/ro/insomniacii) va avea loc de la orele 17:30 și 20:00 la Sala Studio, iar „Și cu pisica ce-ați făcut?”, de la aceleași ore, dar la Sala „Ion Caramitru”. 

Opera Națională București celebrează Ziua Uniri Principatelor Române prin concertul intitulat „Unitate în diversitate”, ce va avea loc în Foaierul Galben, luni, 24 ianuarie, începând cu ora 18:30