2.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 9:47
No menu items!

162 de percheziții DNA în vămi, în pline discuții privind Schengen. Vameși acuzați că închideau ochii la produse contrafăcute

spot_img

Procurorii DNA, împreună poliţişti şi jandarmi, fac miercuri 162 de percheziții în Bucureşti şi şapte judeţe într-un dosar cu un prejudiciu de 58 de milioane de lei în care sunt implicaţi vameşi.

Vameşii implicaţi în dosar sunt suspectaţi de fapte de corupţie, după ce ar fi participat la o schemă de evaziune fiscală cu importuri de îmbrăcăminte şi încălţăminte din Turcia.

„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție, asimilate celor de corupție, infracțiuni la regimul vamal (cu un prejudiciu estimat la acest moment de aproximativ 58 de milioane de lei) și evaziune fiscală, comise în perioada ianuarie 2022 – prezent.

În cursul zilei de 23 noiembrie 2022, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, se efectuează percheziții în 162 de locații (o instituție publică), restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice și sediile unor societăți comerciale situate în județele Iași, Suceava, Botoșani, Ilfov, Ialomița, Arad, Sibiu și municipiul București”, se arată într-un comunicat al DNA.

Autoritatea Vamală a transmis că funcţionarii vamali sunt suspectaţi de importuri subevaluate sau sustrase de la controlul vamal.

„Operațiunea vizează combaterea activităților ilegale ale unor entități economice, pentru care exista suspiciunea privind implicarea unor funcționari vamali, care au importat din Turcia articole textile contrafăcute, subevaluate sau sustrase de la controlul vamal. De la demararea cercetărilor, autoritatea vamală a acordat sprijin de specialitate organelor de anchetă în vederea documentării activităților ilegale”, precizează Autoritatea Vamală.

În acest sens, au fost dispuse verificări, ulterior punerii în liberă circulaței a mărfurilor, prin echipele mobile, confirmând, în unele cazuri, suspiciunea nedeclarării unor bunuri la autoritatea vamală ori importul de bunuri contrafăcute.

„În vederea prevenirii prezentării la autoritatea vamală de facturi susceptibile de a fi falsificate, a fost actualizată baza de date a autorității vamale și s-au transmis precizări pentru punerea în aplicare a mecanismelor specifice de supraveghere vamală și control. În vederea combaterii subevaluării mărfurilor și protejării drepturilor de proprietate intelectuală. Autoritatea Vamală Română urmează să se constituie parte civilă în cursul procesului penal pentru recuperarea prejudiciului și, în funcție de măsurile dispuse de organele de urmărire penală, să dispună măsuri de suspendare din funcția publică a personalului vamal implicat în activitățile de sprijinire a grupării infracționale”, transmite sursa citată.

                                                                                                                  Adina Silav