Premierul Ludovic Orban a anuțat joi adoptarea unei ordonanțe de urgență de modificare a Codului Penal, fiind înăsprite pedepsele pentru falsul în declarații și nerespectarea carantinei. AMASP, o asociație a magistraților din care face parte și procurorul general al României, ceruse, cu o zi înainte, să fie introduse noi infracțiuni în Codul Penal, dar să fie majorate și limitele de pedeapsă pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Citiți textul final al OUG aici.
În declarația de presă, premierul Ludovic Ordan nu a dat lămuriri suplimentare despre forma noului text legal, însă acesta reflectă cu mare precizie propunerea făcută cu o zi înainte de Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP).
Art 352 ”Zădărnicirea combaterii bolilor (1) Nerespectarea măsurilor de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (2) Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani. (3) Transmiterea, prin orice mijloace, a unei boli infectocontagioase de către o persoană care știe că suferă de această bboală se pedepsește cu închisoare de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi. (4) Dacă fapta prevăzută în alin (2) este săbârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la unu la 6 luni la 3 ani sau amenda. (…)”
Noul text de lege prevede pedepse cu închisoarea de până la 12 ani, în cazul în care nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea unor boli are drept consecință moartea uneia sau mai multor persoane, ba chiar 15 ani de închisoare pentru situațiile în care carantina este încălcată de persoane care știau că sunt contaminate și au transmis virusul în mod deliberat.
Cu aceeași ocazie a fost introdus și un nou articol în Codul Penal, cu privire la omisiunea declarării unor informații.
Art. 352* ”Omisiunea persoanei de a divulga cadrelor medicale sau altor pesoane dintre cele prevăzute la art. 175 sau unei unități în care acestea își desfășoară activitatea a unor informații esențiale cu rivire la posibilitatea de a fi intrat în contact cu o persoană infectată cu o boală infectocontagioasă se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.”
Când a solicitat public modificarea Codului Penal, AMASP a susținut că aceasta este justificată de faptul că, ”în contextul măsurilor luate pentru evitarea răspândirii SARS-CoV-2 (COVID-19), au fost întocmite pînă în prezent circa 40 de dosare penale pe teritoriul României, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de zădărnicirea combaterii bolilor, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 352 alin. (1) Cod penal, existând suspiciuni cu privire la săvârșirea unor fapte de natură penală ce au condus la infectarea unor persoane sănătoase, intrarea în carantină a unor instituții medicale sau alte pericole față de sănătatea publică”.