-1.3 C
București
luni, 23 decembrie 2024 - 7:33
No menu items!

14 pentru Cotroceni. Ce lucruri au în comun candidații la președinție

spot_img

Cei 14 candidați care s-au înscris în cursa pentru alegerile prezidențiale au agonisit averi importante

presedinte

Fie că vorbim de case, terenuri, mașini sau bijuterii, cei mai mulți dintre candidați au reușit să umple rubricile din declarațiile de avere.

Candidatul Alianței PSD-UNPR-PC, Victor Ponta, are, împreună cu soția sa Daciana, 3 apartamente în București și o casă de locuit și teren intravilan în Baia de Fier, Gorj, 2 mașini, zeci de mii de euro în conturi dar și un credit în leasing. Dacă veniturile premierului au fost de peste 74.000 de lei pe an, Daciana Sârbu a câștigat, ca europarlamentar, 74.000 de euro pe an.

Candidatul ACL, Klaus Iohannis, nu are terenuri sau maşini, dar deţine, împreună cu soţia, 3 apartamente şi 3 case, toate în Sibiu. Familia Iohannis are 3 conturi în lei, euro şi dolari. Dacă veniturile primarului Iohannis n-au depășit 46.000 de lei anual, soția sa, Carmen Iohannis, ca profesor, a câștigat aproximativ 26.000 de lei anual. Însă averea s-a rotunjit binișor din închirierea unor imobile, cei doi soți având de câștigat, fiecare, câte 114.000 lei pe an.

Monica Macovei are 4 terenuri intravilane la Limanu, în Constanţa, un teren în Giurgiu şi un altul în Ilfov, o casă de vacanță în Constanţa, 3 apartamente în Bucureşti şi o casă în judeţul Ilfov. Macovei are o maşină, dar şi conturi bancare în lei şi în valută. Macovei are un credit ipotecar până în 2018, dar încasează şi bani din închirierea uneia dintre case. Monica Macovei a avut același salariu ca Daciana Sârbu la Parlamentul European, adică peste 74.000 de euro anual.

Preşedintele PMP, Elena Udrea are 6 terenuri în Bucureşti şi deţine ca unic proprietar sau în coproprietate 17 terenuri agricole din 4 comune din județul Călărași. De asemenea, Udrea are o casă de locuit în București, dar este şi este coproprietar al unui alt imobil în Capitală. Elena Udrea mai are două mașini, bijuterii în valoare de 100.000 de euro, conturi în lei şi valută, acţiuni la diferite societăţi, iar în urma partajului făcut după divorțul de Dorin Cocoș, elena Udrea a mai trecut în declarația de avere suma de 460.000 de euro, ca sultă.

Călin Popescu Tăriceanu are două terenuri intravilane în judeţul Ilfov, 4 apartamente în Bucureşti şi Constanţa, dar şi o casă de vacanţă. Pasionat de automobilism, Tăriceanu stă cel mai bine la partea de mașini – are 6 autoturisme şi o motocicletă. Împreună cu soția, Tăriceanu are bijuterii de 60.000 de euro, dar și are conturi în lei şi valută,  un fond de investiţii și acţiuni la diverse societăţi.

Candidatul UDMR, Kelemen Hunor are împreună cu familia 5 terenuri intravilane şi agricole, 3 case în judeţele Harghita şi Cluj, un autoturism şi conturi bancare în lei şi valută. hunor nu a avut bijuterii de declarat, în schimb are tablouri cu artiști contemporani, în valoare de 6.000 de euro. De la UDMR, Kelemen Hunor și soția au venituri anuale de peste 75.000 de lei anual, iar ca deputat, Hunor a mai câștigat 58.000 de lei.

Teodor Meleşcanu, fostul şef al SIE, are pe numele său doar un apartament, iar soția sa deține o casă, un teren agricol şi unul forestier. Familia Meleşcanu mai are un autoturism, conturi în lei, dar și ceasuri în valoare de peste 14 mii de Euro.

Dan Diaconescu nu stă rău deloc în privința terenurilor – 11 terenuri în intravilan, singur sau în coproprietate, 7 spaţii comerciale şi bijuterii de 400 de mii de euro. Nu are conturi sau depozite bancare, are datorii la bănci de aproape 3 milioane de euro, dar a vândut 10 imobile în București, Snagov sau Sinaia. De altfel, toate casele au fost vândute în 2013, când pe Diaconescu l-au năpădit datoriile la stat pe care le aveau firmele sale, iar 8 dintre cele 10 case au fost vândute unuia dintre asociații lui, Ion Florin Floștoiu. Conform declarației de avere, Dan Diaconescu a vândut, în vara lui 2013, familiei Bățău Mircea și Elena, chiar și casa în care locuiește în prezent, în cartierul Primăverii, pentru suma de 997.000 de euro.

Președintele Partidului România Mare, Gheorghe Funar, are împreună cu soția, 4 terenuri agricole, intravilane și forestiere, 1 apartament și o casă de vacanță, dar și conturi în lei și euro. Gheorghe funar nu are mașini, nu are bijuterii sau obiecte de artă, nu are nici datorii dar nici venituri, conform declarației de avere, în afara pensiei sale de 23.000 de lei pe an. Soția sa, Sabina Funar are și pensie mai mare și mai are și venituri suplimentare – este consilier la Curtea de conturi și profesor universitar la Universitatea Agronomică din Cluj.
Corneliu Vadim Tudor, care și-a trecut la funcție redactor șef la publicațiile România Mare și Tricolorul, nu mai are nici terenuri, nici case, dor o colecție de obiecte care au aparținut unor celebrități și autografe a căror valoare este completată ca fiind „inestimabilă”. Conform declarației de avere, Vadim Tudor are cotă de participație la publicațiile sale, dar singurul venit pe care l-a avut în 2013 a fost salariul de la Parlamentul European, de aproximativ 72.000 de euro.
Zsolt Szilagy, asistent la Parlamentul European la cabinetul lui Laszlo Tokes, dar și vicepreședinte al Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania, are 6 terenuri intravilane în Oradea, 1 apartament, 2 case de locuit și 1 casă de vacanță, două mașini conturi în lei, euro și dolari și un venit de 52.000 de lei anual.
Președintele Partidului Alternativa socialistă, Constantin Rotaru, administratorul unic al unei firme care confecționează drapele și steaguri, are 3 terenuri, 3 apartamente dar și o casă de locuit. Rotaru nu are conturi, ci doar venituri din salarii – salariul de administrator, plus al soției, de la aceeași firmă și dividende.
William Brânză, care și-a depus candidatura din partea Partidului Ecologist Român, are 1 apartament, 2 terenuri și 4 spații comerciale în București și Ploiești. Brânză are 3 conturi care nu depășesc 30.000 de euro, în schimb are 3 credite de peste 600.000 de euro. Ratele la bănci și le poate asigura doar din chiria societăților comerciale, care înseamnă aproape 20.000 de euro lunar, apoi venitul ca avocat este de 30.000 de euro pe an și salariul ca lector la o universitate din București.
Mirel Amariței, președintele Partidului Prodemo, fost consilier al lui Dan Nica, trimis în judecată pentru fals și urmărit penal de DNA în dosarul Realitatea TV, nu are nimic trecut în declarația de avere – nici terenuri, nici case, mașini, colecții de artă sau conturi. Amariței a completat doar rubrica de venituri, unde a trecut 81.000 de lei venitul de la cabinetul său de avocatură și salariul soției, de peste 32.000 de lei anual, de la ANSVSA.
Marilena Nedelcu