1.3 C
București
duminică, 22 decembrie 2024 - 21:51
No menu items!

11 persoane, reținute în ancheta de la spitalul din Botoșani. Ce obligație aveau candidații care dădeau șpagă 15.000 de euro pentru angajări

spot_img

11 persoane au fost reținute și alte patru puse sub control judiciar după perchezițiile DNA de la Spitalul Județean de Urgență din Botoșani. Printre persoanele reținute se numără fostul manager al spitalului, Doina Caba , directorul îngrijiri, medici șefi, asistenți șefi și alți funcționari din spital.

DNA a descins miercuri la spitalul din Botoșani, într-un dosar privind infracțiuni de corupție din perioada 2018-2023. Este vorba despre fraudarea unor concursuri de ocupare a unor posturi vacante. 

Procurorii DNA au făcut 92 de percheziții. În Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botașani, mai multe birouri au fost sigilate. La Consiliul Județean, ofițerii Direcției Generale Anticorupție au mers la președinta instituției, Doina Elena Fedorovici – care conduce și organizația județeană a PSD. De la sediul din Botoșani al partidului, anchetatorii au plecat cu sacoșe pline cu documente.

Vizați de anchetă sunt mai mulți funcționari publici, angajați ai Spitalului Județean Botoșani care, potrivit DNA, ar fi aranjat concursuri pentru ocuparea, printre altele, a unor posturi de asistent medical, îngrijitor sau brancardier.

Faptele ar fi avut loc în ultimii 5 ani – perioadă în care concursurile organizate de spital s-ar fi transformat într-o adevărata târguială în care erau implicați și intermediari: de la rude și apropiați ai funcționarilor, până la vecini sau alți angajați din spital. Nimeni nu lua postul fără un șir nesfârșit de recomandări și spăgi, care ar fi fost plătite celor care puteau influența concursurile.

Un post de asistent medical putea fi cumpărat cu sume cuprinse între 8.000 – 15.000 de euro.

În plus, valoarea mitei a crescut: în 2020, un post de asistent era de 8.000 de euro, în 2022 – 10.000 de euro, în 2023 – 15.000 de euro. Pentru un post de altă natură, cum ar fi: muncitor, îngrijitor, brancardier, se plăteau sume cuprinse între 2.000 și 5.000 de euro, sumele de bani pretinse/ oferite/ remise/ primite crescând, în funcție de adaosul fiecărui intermediar participant la mecanismul infracțional.

În schimbul acestor bani, candidații primeau subiectele de concurs și rezolvările lor. Aveau însă obligația, chiar dacă plăteau suma, să ia cel puțin nota 7 la proba scrisă, pentru că testele erau arhivate și folosite drept dovadă că totul a fost legal și corect.

Ulterior promovării probei scrise, candidatul era asigurat de funcționar, în schimbul foloaselor necuvenite promise/remise, că va fi declarat admis la probele de interviu și practică, indiferent de alți eventuali candidați care ar fi obținut și ei nota minină de trecere la proba scrisă.

                                                                                                      Adina Bucur Silav