4.8 C
București
vineri, 22 noiembrie 2024 - 20:33
No menu items!

100 de condamnați pentru corupție, în octombrie

spot_img

În urma instrumentării a 32 de dosare de către procurorii anticorupţie, un număr de 100 de inculpaţi au fost condamnaţi la închisoare prin hotărâri judecătoreşti rămase definitive.

Printre cei condamnaţi în aceste dosare se află: un preşedinte de consiliu judeţean, un vicepreşedinte de consiliu judeţean, un procuror, un avocat, un general MApN, un şef secţie SRI, un director adjunct direcţie judeţeană de finanţe publice, un fost director direcţie judeţeană drumuri, doi directori de sucursală bancară, doi ofiţeri de poliţie, un ofiţer ISU, un ofiţer jandarmi, un comisar gardă financiară, trei funcţionari serviciu paşapoarte, trei funcţionari bancari, un consilier finanţe publice, un consilier APIA, un director de liceu şi adjunctul acestuia, un director sucursală ISCIR şi un inspector ISCIR, un primar de comună şi viceprimarul aceleiaşi comune, trei inspectori din direcţie generală poliţie locală, nouă administratori şi directori de societăţi comerciale.

În conformitate cu Hotărârea de guvern nr. 1.346 din 31 octombrie 2007 privind aprobarea Planului de acţiune pentru îndeplinirea condiţionalităţilor din cadrul mecanismului de cooperare şi verificare a progresului realizat de România în domeniul reformei sistemului judiciar şi al luptei împotriva corupţiei, modificată prin Hotărârea de guvern nr. 79 din 5 februarie 2010, DNA informează opinia publică asupra deciziilor definitive pronunţate în dosarele de competenţa sa prin publicarea acestora pe pagina de Internet a instituţiei.

Având în vedere că, în multe cazuri, între pronunţarea deciziilor, motivarea acestora şi transmiterea acestor decizii de către instanţele de judecată, în format electronic, se înregistrează o anumită diferenţă de timp, DNA a decis publicarea unor informări cu privire la soluţiile de condamnare definitive, la momentul pronunţării acestora, sub formă de comunicate de presă.

În acest fel, DNA răspunde unei cerinţe menţionate în Planul de acţiune şi anume aceleia de informare a opiniei publice asupra întregului proces penal în cazuri de mare corupţie, inclusiv asupra finalităţii dosarelor trimise spre judecare.