7.8 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 18:00
No menu items!

10 mopuri schimbate zilnic, la 4 camere. Ordin al MS, contestat de medicii stomatologi

spot_img

Un ordin al Ministerului Sănătăţii, publicat în luna septamebrie în Monitorul Oficial, este puternic contestat de asociațiile și organizațiile medicilor stomatologi. Dentiștii susțin că actul normativ este “abuziv, absurd, aberant, exagerat”, cu condiții de dezinfectare și curățenie pe care niciun cabinet nu le-ar putea respecta, decât dacă ar aloca sume uriașe pentru aceste costuri.

Noile norme de curăţenie, sterilizare şi dezinfecţie  se vor reflecta în volumul investiţiilor pe care stomatologii trebuie să le facă în cabinete, astfel că nota de plată a pacienţilor va fi mult mai mare.

Conform ziaruldeiasi.ro, Ordinul 1761/2021 prevede ca în fiecare unitate medicală de stat sau privată să se utilizeze pentru curăţenie 1 mop la fiecare 20 de metri pătraţi, cu schimbarea obligatorie a acestuia la trecerea într-o altă încăpere. Iar lavetele utilizate pentru curăţenie să fie individualizate, pe culori, în funcţie de suprafeţele pe care aplică curăţenia (sau să fie de unică folosinţă). De asemenea, pentru asigurarea unui rulaj optim de rezerve de mopuri şi lavete, este necesar un număr de minimun 3 ori mai mare faţă de necesarul calculat.

“Tocmai am calculat: la un spaţiu cu 8 încăperi cică trebuie 24 de mopuri pe zi*22 zile lucrătoare*12 luni, adică 6336 de mopuri de unică folosinţă pe an”, a scris un medic stomatolog pe grupul de Whatsapp Dentisti&SARS COVID19, conform sursei citate.

În acelaşi timp, ordinul le solicită medicilor să facă teste suplimentare pe aparatele de sterilizare şi îi obligă să marcheze cu etichete instrumentele sterilizate. Aceste etichete trebuie dezlipite de pe instrumentele folosite în timpul unui tratament şi lipite pe fişa pacientului care beneficiază de acel tratament. Acest lucru i-a nedumerit şi alarmat pe medicii stomatologi, care folosesc numeroase instrumente de mici dimensiuni, cum sunt acele şi frezele, şi spun ca e absurd, în materie de timp pierdut, să eticheteze toate aceste instrumente, iar apoi să lipească toate aceste etichete în fişele pacienţilor.

“Cu tot respectul, vă invităm în cabinetele de stomatologie să constataţi cât instrumentar mic se utilizează la o singură obturaţie dentară şi dimensiunea acestuia (mic si foarte mic). Nici măcar nu putem să le denumim specific pe fiecare în parte, ci doar să le încadrăm într-o categorie (de exemplu freze dentare, matrici, ace de canal, etc). Există atât de multe feluri şi tipuri pe dimensiuni şi forme, încât ne-ar lua o zi întreagă doar să le denumim, să le urmărim şi să le notăm in fişe. Nu putem aplica pe ele nici cod de bare, în eventualitatea implementarii unui sistem de urmarire electronic”, se arată în petiţia online de modificare a ordinului 1761/2021, semnată până acum de peste 8.500 de medici stomatologi.

Ministerul Sănătății le-a răspuns dentiștilor că „are disponibilitatea unui dialog pe marginea noilor reguli, pentru a găsi soluții optime pentru aplicarea lor”.

E. Stan