4.4 C
București
miercuri, 22 ianuarie 2025 - 15:07
No menu items!

10 METODE de a proteja de noul coronavirus dacă ești nevoit să ieși din casă

spot_img

Dacă nu ești în carantină sau izolat la domiciliu și ești nevoit să ieși din casă, trebuie să reduci la minimum riscul de expunere la noul tip de coronavirus. Izolarea socială, igiena mâinilor, folosirea de măști și mănuși de protecție sunt esențiale, dar există și alte metode de protecție, care odată aplicate, reduc riscul de contaminare, arată cnet.com.

Iată cum te poți proteja de noul tip de coronavirus (COVID – 19 ori SARS – CoV2) în 10 pași: 

  1. Nu folosi buricele degetelor, ci genunchii, picioarele, șoldurile, umerii, coatele, articulațiile pumnului, atunci când trebuie să apeși butoane, clanțe, pentru a deschide uși. Hainele le poți pune apoi la spălat. 
  2. Optează pentru automatizare. De exemplu, clădirile moderne au uși care se închid automat, iar, la baie, poți folosi un dozator automat pentru săpun. 
  3. Ai grijă unde îți pui telefonul mobil. În zonele folosite de mai multe persoane, de exemplu o baie, așază telefonul pe un șervețel. Nu uita să-ți ștergi regulat telefonul cu șervețele dezinfectante. 
  4. La cumpărături, folosește sacoșe și pungi aduse de-acasă. Vei evita astfel să atingi coșuri de cumpărături sau să te servești din rola de pungi alimentare la care au acces și alte persoane. Astfel, riscul de contaminare încrucișată este redus semnificativ. Sacoșele din pânză pot fi spălate, iar cele din plastic, clătite cu apă caldă și puse la uscat. 
  5. Folosește mănuși sau o pungă din plastic nouă când alegi legumele și fructele. Spală-te pe mâini când ajungi acasă.
  6. Dacă te întâlnești cu o persoană cunoscută, salut-o verbal. Orice altă formă de salut, care implică atingeri fizice, nu este recomandată. Chiar dacă te simți bine, distanțarea socială este o metodă de a proteja persoanele vulnerabile, precum cele în vârstă sau cu probleme medicale. 
  7. Spală-te pe mâini ori de câte ori ajungi acasă sau într-un loc în care vei petrece mai mult timp – de exemplu, în vizită la un prieten sau într-o cameră de hotel. 
  8. Poartă în geantă ori în buzunare șervețele umede și dezinfectante, dar și uscate, pe care le folosi drept „bariere” pentru diverse suprafețe – de exemplu, o clanță de ușă. 
  9. Evită pe cât posibil să folosești numerar. Numeroase studii au arătat că banii sunt murdari. Cardurile bancare, în schimb, implicat un contact limitat, mai ales cele contactless, și pot fi curățate la fel ca telefonul mobil. Poți plăti, de asemenea, cu telefonul. Iar dacă știi că trebuie să semnezi documente, poartă cu tine un pix. 
  10. Nu folosi haine și nu utiliza suprafețe greu de curățat. Potrivit ultimelor studii, virusul poate supravețiui pe haine și pe suprafețe, la temperatura camerei, chiar și câteva zile. Folosește haine care sunt pot fi spălate ușor și lasă jachetele care se curăță chimic în dulap.